Ordningsvakter sätt in i samband med Musikhjälpen samtidigt som polisen ökar sin närvaro efter den senaste tidens rån. – Vi fokuserar på de centrala delarna med fler synliga poliser, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund. Foto: SVT/arkiv

Efter rånvågen – nu sätts fler poliser in i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ökar närvaron i centrala Lund efter helgens rånvåg. I samarbete med kommunen sätts också extra ordningsvakter in med anledning av Musikhjälpen.

Den gångna helgen har polisen tagit emot sju anmälningar om rån i de centrala delarna av Lund. Det rör sig om tre fullbordade rån och fyra rånförsök. Polisen har fortfarande ingen misstänkt för något av brotten.

– Vi är tidigt i utredningen och arbetar intensivt med att förhöra vittnen, gå igenom inspelat material från övervakningskameror och samla in övrig teknisk bevisning, säger Joakim Nyberg, kommunpolis.

Samma konstellation

I åtminstone två fall har brotten begåtts tidigt på kvällen när det funnits människor i närheten. I båda fallen misstänker polisen att det rör sig om samma konstellation rånare, en grupp på fem eller sex personer.

– Där ser vi ett liknande mönster som rånen förra hösten, att man tvingar av rånoffret kort och kod och håller kvar personen medan man tömmer kontot i en uttagsautomat, säger Joakim Nyberg.

Polisen har nu vidtagit åtgärder för att skapa mer trygghet.

– Vi ökar vår närvaro och fokuserar på de centrala delarna med fler synliga poliser.

Samarbetar med kommunen

Inför Musikhjälpen som pågår på Stortorget mellan den 10 och 16 december har polisen och kommunen ett samarbete kring säkerhetsarbetet. Det innebär bland annat extra ordningsvakter.

– Vi kommer att ha resurser där hela veckan. Vi har en plan som vi känner oss trygga med, säger Joakim Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.