I Annexet på Lunds universitet där vissa kommer skriva sitt prov har man spärrat av för att visa var man ska sitta. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Fler vakter ska coronasäkra årets högskoleprov

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det bara är hälften så många som får göra årets högskoleprov är det mer personal än någonsin i provsalarna.

– De som skriver provet glömmer bort covid-19. Därför kommer korridorsvakter finnas för att hålla det smittsäkert, säger Richard Öhman som är högskolehandläggare i Lund.

I vanliga fall skrivs provet av drygt 6 000 personer i Lunds universitets regi. Men i år blir det enbart 3100 personer. Provet anordnas även av Kristianstad högskola, med möjlighet att göra testet i Kristianstad, Simrishamn och Hässleholm. Runt 600 personer skriver på dessa orter.

– Den största förändringen är att det är hälften så många som skriver provet, men på lika många platser som vanligt, säger Richard Öhman.

Fler vakter

De flesta skriver provet i klassrum där maximalt 15 personer kommer kunna sitta. I de större salarna är högsta antalet 49 skrivande. I dessa salar kommer korridorsvakter vara till hjälp, till exempel för att släppa in och ut studenterna i olika omgångar för att minska trängseln.

– De ska hjälpa folk till rätta. Hjälpa till att hitta rätt, inte trängas, hitta till toaletten exempelvis. Corona är inte relevant för dem i just det ögonblicket.

”De flesta som velat har fått plats”

Höstens högskoleprov genomförs endast för de som inte tidigare har ett giltig högskoleprov. Anledningen är att minimera antalet sökande.

– Det är en handfull personer som har rättigheter att få göra provet, men som inte har fått plats. Annars har i stort sett alla som kunnat fått plats, säger Richard Öhman.

Se Richard visa runt i de coronasäkrade provlokarna i klippet ovan.

Här skrivs provet i Skåne

Eslöv

Helsingborg

Landskrona

Lund

Malmö

Trelleborg

Ystad

Ängelholm

Hässleholm

Kristianstad

Simrishamn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.