Allt fler skåningar sätter upp solpaneler på taken. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Allt fler skåningar skaffar solceller

Publicerad

Antalet privatpersoner som sätter upp solcellsanläggningar har ökat markant de senaste fem åren. Malmö, Lund och Helsingborg är kommunerna där solkraft är mest populär.

Det var när priserna började sjunka som antalet installationer av solceller ökade i Sverige. 2012 var det 165 personer och företag som hade nätanslutna solcellsanläggningar i Skåne och 2017 låg siffran på 2056, visar statistik som tagits fram av föreningen Solar Region Skåne, som drivs av solenergiintresserade aktörer i regionen.

– Många äldre väljer att ha solcellsanläggningar för att värna om miljön samt klimat och efterlämna en bättre miljö till kommande generationer, säger Cerina Wittbom, verksamhetsledare för Solar Region Skåne.

”Ville bidra till en bättre miljö”

För Annika Fernlund och hennes familj var miljön en viktig faktor till varför de satt upp anläggningar på det nyinköpta huset.

– Främsta anledningen till varför vi satt upp solcellsanläggningar var för att vi skulle renovera taket. Utöver det ville vi bidra till en bättre miljö, säger Annika Fernlund, solcellsägare.

Men de sjunkande priserna anser Cerina Wittbom också vara en ledande faktor till varför många väljer att ha solceller idag.

– Tidigare var det väldigt dyrt att sätta upp solceller och det var främst teknikintresserade som valde att göra det. Nu när priserna har sjunkit och det finns ett investeringsstöd är det många som vill producera sin egen el, säger Cerina Wittbom.

Tar två-tre dagar att montera

Kostnaderna beror på hur många paneler man sätter upp. Men för Annika Fenlund som har satt upp 35 paneler och täckte södra sidan av sitt tak, kostade det 170 000 kronor. För Lennart Nordlund kostade det över 300 000 kronor att sätta upp paneler på sitt tak.

– Förhoppningen är att vi får tillbaka pengar med investeringsstödet. Däremot har vi inte fått det beviljat än, säger Lennart Nordlund, solcellsägare.

Att sätta upp solcellsanläggningar tar normalt sett inte mer än två till tre dagar, vilket många uppskattar.

– Det som är roligast är att man producerar sin egen el och att man inte behöver köpa el från elbolag, säger Lennart Nordlund

Investeringsstöd för solceller

Sedan 2009 finns det ett statligt stöd för installation av solel. Stödnivån ligger på 30 procent idag för både företag, organisationer och privatpersoner. Investeringsstödet handläggs av Länsstyrelsen. Normalt ligger handläggningstiden på cirka 1,5 år på grund av högt söktryck.

Man kan även ansöka om ROT-avdrag som ger möjlighet att dra av 30 procent av arbetskostnaden.

Det går inte att få både investeringsstöd för solceller och ROT-avdrag.

Källa: Solar Region Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.