Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Mikael Ejeklint lyckats sänka sina elkostnader. Foto: Cecilia Silfversparre Jönsson/SVT

Fler väljer timpris på elen – trots risk att det blir dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler elkunder väljer nu att byta till timprisavtal för att betala för elen timme för timme, uppger flera elbolag för SVT. Aktiva elkonsumenter kan spara pengar på att förbruka el när det är billigt – men för den som inte håller koll kan det bli en dyr affär.

Fortum har sett ett kraftigt ökat intresse för att teckna timprisavtal och Vattenfall uppger att andelen kunder med timpris har ökat från 5 till 7,5 procent under det senaste halvåret.

– Vi har sett en stor ökning från låga nivåer. Timprisavtal har funnits under lång tid, men under 2022 har det skjutit fart, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Norden.

Elpriserna i Skåne

Svängiga elpriser

Orsaken till det stora intresset är dels att elpriset skjutit i höjden det senaste året och dels att elpriset svänger alltmer, särskilt i södra Sverige. Då finns det mer att spara på att använda el när den är billig, framför allt under sena kvällar och nätter. Störst intresse för att byta till timpris finns hos villaägare.

– Vi vet att den största delen av ett hushålls energianvändning ligger på värme och varmvatten, så bor man i ett hus där man kan flytta sin energianvändning kan man absolut spara, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef Fortum Sverige.

Kan bli dyrare

Eon, som har många kunder i södra Sverige, vill inte uppge hur många kunder som bytt men säger att intresset ökat markant och att andelen ökar. Men försäljningschefen Emma Borgström varnar för att timprisavtal kan bli dyrare för kunden om man inte följer elpriset och anpassar sin förbrukning.

– Det är viktigt för kunden att förstå att du måste göra en insats för att det ska göra en skillnad för dig. Kan man flytta förbrukning, och är man villig att göra det? Annars är det en risk att du får ett högre pris om du behåller ett ”felaktigt” beteende i förhållanden till priset, säger hon.

Kan hindra ransonering

Förutom att elkunden själv kan spara lite pengar så kan det pressade elsystemet vinna på timmätning. Om många flyttar sin förbrukning till natten minskar risken för effektbrist när behoven är som störst och när det riskerar att bli ransonering. Ekonominprofessor John Hassler har föreslagit att alla kunder borde ha timpris för att hjälpa till att kapa effekttopparna.

– Grundtanken för alla marknader är att när det är ont om en vara måste priset på den också vara högt. Vad som då händer är att folk ser till att minska sin användning, säger han till SvD.

Elavtal

Timprisavtal: Sedan 2012 har man rätt att betala el per timme. Det kalrar de flesta elmätare redan idag men annars ska elbolaget byta mätare inom tre månader.

Rörligt elpris: Kunden betalar ett snittpris på elbörsen under månaden. Det betyder att det inte går att spara pengar genom att förbruka el under billiga timmar. Vanligaste avtalet, knappt hälften av kunderna har det.

Fast pris: Bundet elpris under till exempel 6 månader, ett eller tre år. Idag rekorddyrt att teckna på grund av stor osäkerhet kring framtidens elpriser. Var fjärde kund har fast pris.

Anvisat pris: Kunder som inte väljer avtal får så kallar anvisat pris. Dyrare än rörligt pris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet