Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om vi inte har brist på el – varför importerar vi i så fall?

Experten: Vi producerar mer el än vi behöver

Uppdaterad
Publicerad

Varför är elpriserna högre i södra Sverige än i de norra delarna – och varför exporterar Sverige el mitt i rådande energikris? Rasam Sheibeh, energi- och klimatrådgivare, svarade på tittarnas frågor om elpriserna i Morgonstudion.

Det genomsnittliga elpriset i Sverige nådde nya rekordpriser under måndagen och just nu ligger dagpriset på 5,17 kronor per KwH i södra Sverige. I de norra delarna är priserna betydligt lägre.

Nu oroar sig många inför vintern – och ställer sig frågande till varför Sverige exporterar så mycket el till omvärlden.

– Om man tittar på totalen producerar vi faktiskt mer el än vad vi behöver, men det kommer dagar då vi behöver mer el. Då är det bra att kunna importera, och på samma sätt exportera när vi har ett överskott. El är en vara som man inte kan lagra, den måste användas direkt, säger Rasam Sheibeh, energi- och klimatrådgivare, i SVT:s Morgonstudion.

”Måste följa reglerna”

Att begränsa exporten är inte helt okomplicerat, menar han.

– Vi är i en större marknad och det finns regler att följa. För att ta del av den marknaden måste vi också följa de reglerna. Man måste överväga om det är värt att isolera sig själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.