Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helmut Blass står i den tomma simbassängen i Süstadtbad som är ett av tre badhus som staden har stängt för att spara elektricitet. Foto: Nicolai Zellmani

Tuffa åtgärder när Tyskland sparar gas

Uppdaterad
Publicerad

Tömda pooler, släckta byggnader och lägre temperaturer. I Nürnberg har staden redan börjat spara på el och gas inför vintern.

– Vi tar ett täcke och gosar lite mer, men det blir tufft, säger Natalie Defreitag, grönsakshandlare.

Den stora simbassängen i Südstadtbad ekar tom och hopptornet som mäter sju och en halv meter känns svindlande högt när vattnet är borta.

Men badhusen slukar massor av energi, både värme och elektricitet. Genom att stänga tre av fyra badhus i 72 dagar sparar Nürnberg lika mycket gas som nästan 400 hushåll gör av med på ett år. När det gäller el är siffran 800 hushåll.

– Situationen är naturligtvis mycket svår för alla medborgare, men vi måste bidra med vår del och vi håller fortfarande utomhusbad öppna, säger Helmut Blass, tekniker för stadens offentliga pooler.

Kalla skolor och varmvatten avstängt

Nürnberg i hjärtat av tyska Bayern är beroende av gas, dels för värme, dels för att producera el. För att klara vintern har flera åtgärder införts. Förutom stängda bad så är bland annat offentliga byggnaders utomhusbelysningar släckta. I skolorna kommer värmen inte slås på förrän i slutet av september och på gym får man lov att duscha kallt.

– Stadsförvaltningen behöver cirka 230 gigawatt i Nürnberg och genom åtstramningsåtgärderna kan vi spara 10 procent, säger Andreas Franke, kommunikationschef i Nürnberg.

Krisplan i tre nivåer

Regeringen har tagit fram en krisplan för att klara av energikrisen i vinter. Den är uppdelad i tre nivåer och just nu är nivå två aktiverad. De flesta städer i Tyskland genomför nu liknande åtgärder som Nürnberg, vilka inte är så kännbara för befolkningen. Men om nivå tre aktiveras väntar betydligt tuffare åtstramningar.

– Då får vi se över om människor kan jobba hemifrån på fredagar och måndagar för att kunna stänga av värmen i fyra dagar i sträck. Vi måste också kanske sänka värmen på kontoren, då blir det kallare och man får klä på sig mer, säger Andreas Franke.

Dessutom kan det innebära att offentliga byggnader, så som badhusen, behöver stänga under en längre tid och att staden drar ned på gatubelysningen.

Pengarna oroar mest

Men det är inte kylan som oroar människor mest – det är pengar. Gaspriset beräknas tripplas i höst, jämfört med före årsskiftet. En familj som bor på hundra kvadratmeter kan nästa år behöva betala 35000 kr eller mer för uppvärmning. Ovanpå det kommer elräkningen som också blir högre än tidigare.

– Jag har redan fått en efterdebitering trots att vi verkligen lägger manken till. Det blir tufft, säger grönsakshandlaren Natalie Defrietag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.