Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör konditorn Joel Lindqvist berätta om de skenande elpriserna och vad som blir konsekvensen för hans bageri. Foto: Emilio Garro/SVT

Konditorns elräkningar tio gånger dyrare: ”Krisen är här”

Uppdaterad
Publicerad

De rekorddyra elpriserna har drabbat skåningarna hårt. En tio gånger dyrare elräkning har gjort att konditorn Joel Lindqvist nu oroar sig för att behöva säga upp personal när elpriserna verkar bli ännu högre.

– Jag vet inte vad jag ska göra, säger han.

I juli låg elräkningen på Mat- och chokladfabriken i Malmö på 70 000 kronor i månaden. Motsvarande tid förra året låg den på knappt 6000.

– Jag trodde först att det var fel på räkningen, att de hade skickat kvartalsräkningen, säger konditorn Joel Lindqvist.

”Kan inte spara in på något”

Bageriet har, förutom alla maskiner som behövs för bakning, valt att använda sig av fossilfria leveranser. Efter att elpriserna höjdes bröt Joel Lindqvist ner hur mycket varje enskild maskin drog.

– Jag ville se om det fanns någonting vi kunde göra annorlunda, men problemet är att vi inte kan leverera en halvfull produkt, vi kan inte spara in på något, säger han.

Orolig inför hösten

Om priserna fortsätter stiga så beräknar Joel Lindqvist att bageriet kommer ha elkostnader på över 90 000 kronor, redan i augusti.

– Jag har världens roligaste jobb. Jag får träffa fantastiska människor och göra det jag älskar, men just nu är det inte roligt att vara konditor och egenföretagare i den här branschen.

Han är orolig för vad hösten kommer innebära för hans bageri.

– Jag ser på hösten med en stor klump i magen. Fortsätter det så här så får vi i värsta fall titta på om vi behöver göra oss av med personal, säger konditorn Joel Lindqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.