Rättegången mot Peter Madsen hålls i Köpenhamns tingsrätt. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så var den femte rättegångsdagen mot Peter Madsen

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen fortsatte rättegången mot Peter Madsen som misstänks ha dödat journalisten Kim Wall. Detta var den femte rättegångsdagen och sammanlagt hördes nio vittnen. SVT fanns på plats i Köpenhamns tingsrätt och rapporterade direkt.

SVT rapporterade · Rättegången mot Peter Madsen dag 5

Laddar in inlägg...

Rättegången mot Peter Madsen, som står åtalad för mordet på Kim Wall, inleddes den 8 mars då åklagaren Jakob Buch-Jepsen höll sin sakframställan och påbörjade sina förhör av Madsen.

Onsdagen den 21 mars fortsatte rättegången där åklagaren startade förhöret med att pressa Madsen på frågor om hur styckningen av Kim Walls kropp gått till. Madsen värjde sig för att svara.

– Det var inget rationellt eller genomtänkt, sa han.

Två animerade filmer från datorn som beslagtogs från Peter Madsens verkstad visades för rätten. Sedan visades även en film som påstås föreställa ett autentiskt kvinnomord. Filmen ska Madsen ha sökt på samma dag som han åkte ut i ubåten med Kim Wall.

Vittnet talade med Madsen om döden

Enligt en rättsläkare som hördes under torsdagen har det inte gått att fastställa dödsorsaken, men möjliga orsaker är skärskador i halsen eller kvävning. Peter Madsen har förklarat att Kim Wall dött av kolmonoxidförgiftning, vilket det enligt rättsläkaren inte finns belägg för då hon inte haft onormala koncentrationer av gaser i kroppen.

Fyra personer vittnade under fredagen. En väninna till Peter Madsen berättade om att han samtalat med henne om döden, snuff-filmer och hur han kunde bli farligare.

Älskarinnor vittnade

Vittnesförhör hölls även under måndagen, den femte rättegångsdagen. Älskarinnor trädde fram och berättade om sina relationer med honom. Ingen av dem vittnade om att de ofrivilligt utsatts för sexuellt våld, övergrepp, från hans sida. En kvinna berättade att de har experimenterat med strypsex, men det ska närmast ha skett på hennes initiativ.

En dokumentärfilmare vittnade om att Peter Madsen sagt hur han ”ville bli bättre på att hålla tyst, som om han var huvudmisstänkt i ett mord”.

Totalt är 37 vittnen kallade till den tolv dagar långa rättegången, som fortsätter under tisdagen.

8 mars: Åklagarens sakframställan och förhör med Peter Madsen

21 mars: Fortsatta förhör med Peter Madsen

22 mars: Vittnesförhör, bland annat med rättsläkare

23 mars: Vittnesförhör

26 mars: Vittnesförhör

27 mars: Vittnesförhör

28 mars: Vittnesförhör

3 april: Vittnesförhör, bland annat tekniska experter

4 april: Redogörelse av den rättsmedicinska undersökningen av Peter Madsen

5 april: Reservdag

23 april: Slutplädering

25 april: Dom avkunnas

(Med reservation för ändringar)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet