• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

En kille och en tjej med namnskyltar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Liam Seger och Ladan Rashid berätta om hur det är att arbeta ideellt som vittnesstöd vid Malmö tingsrätt. Foto: Elin Syuleymanova

Fler vittnesstöd behövs – svårt att få tag i frivilliga

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på personer som kan stödja vittnen, målsägande och anhöriga i samband med rättegångar har ökat. Men rekryteringen av vittnesstöd har blivit svårare. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många frivilliga.

Liam Seger och Ladan Rashid är båda studenter. Vid sidan av studierna arbetar de ideellt som vittnesstöd hos Brottsofferjouren för att ge medmänskligt stöd vid Malmö tingsrätt. Som vittnesstöd kan man berätta om hur rättegången går till, ge praktisk information om domstolen och finnas där som medmänniska.

– Människor är nervösa och rädda när de kommer till tingsrätten. Då är det så viktigt att ha en trygg person att kunna prata med, säger Ladan Rashid, som varit vittnesstöd i över ett år.

Inte tillräckligt många

Idag har Brottsofferjouren 572 vittnesstöd runt om i landet. Efterfrågan på stöd ökar. Men det senaste året har det varit svårare att möta efterfrågan på vittnesstöd.

– Det är fler som önskar stöd från oss och därför behöver vi ha fler stödjare. Men det senaste året har intresset för att bli vittnesstöd inte varit lika högt som tidigare, säger Jenny Östlund, samordnare vid Brottsofferjouren mellersta Skåne.

”Många är tacksamma för att vi finns där”

För både Ladan Rashid och Liam Seger är volontärarbetet något givande. De känner glädje när människor visar sin tacksamhet. Många som fått stöttning önskar att de vetat om att stödet fanns redan tidigare för att minska sin oro inför rättegången.

– När man får träffa någon efter rättegången och de säger tack så värmer det mycket. Då får man bekräftelse på att det vi gör, gör stor skillnad, säger Liam Seger.

Vem som helst kan bli vittnesstöd

Idag kan alla, oavsett utbildning eller bakgrund, söka till att bli vittnesstöd.

– Att gå igenom sorg, frustration eller ilska är något som vi alla upplevt. Om man kan försöka förstå de känslorna och bemöta andra människor för att stötta, så kan vem som helst bli vittnesstöd, säger Ladan Rashid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.