Jenny Önnevik (S) tycker att Sverigedemokraterna agerat för sent. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Flera besparingar röstades igenom i Bromölla

Publicerad

På måndagen röstades Sverigedemokraternas förslag på besparingar igenom under ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde i Bromölla. Det innebär bland annat färre förskollärare och fler barnskötare i kommunen och att mellanstadiet försvinner från Gualövs skola.

Sverigedemokraterna fick igenom sparpaketet med hjälp av Moderaterna. Socialdemokraterna lade ner sina röster. Alternativet, Liberalerna och Centerpartiet röstade emot. Kristdemokraterna var inte på plats.

Eric Berntsson (SD), kommunalråd i Bromölla, var glad efter mötet.

– Det gick mycket bra. Vi fick igenom vårt besparingsförslag som vi har lagt mycket möda på att arbeta fram, säger han.

Ska bli färre förskollärare

En punkt i förslaget som mött kritik från Lärarförbundet i Bromölla är att det ska bli fler barnskötare och färre förskollärare på kommunens förskolor – två barnskötare och en förskollärare per avdelning istället för nuvarande en barnskötare och två förskollärare per avdelning.

Enligt Pernilla Eknö, ordförande för Lärarförbundet Bromölla, riskerar tilltaget leda till ökad arbetsbelastning för förskollärarna och att Bromölla kommun ses som en mindre attraktiv arbetsgivare. Men den risken ser inte Eric Berntsson (SD).

– Vi ser att vi går mot Skånesnittet. Vi vill öka andelen barnskötare – precis som Skånesnittet är högre i dag, säger Berntsson.

Gualövselever ska bussas till Bromölla

Årskurs 4-6 kommer att flyttas från Gualövs skola. Eleverna kommer istället att gå på skola inne i Bromölla.

På Sverigedemokraternas hemsida skriver ni att landsbygdsskolor ska stödjas. Hur rimmar det med beslutet om att flytta mellanstadiet från Gualöv?

– Vi har ett investeringsbehov när det gäller förskolan i Gualöv och genom att flytta årskurs 4-6 till centralorten lite tidigare så möjliggör vi ju att ha en del av lokalerna som förskola – så vi inte behöver bygga en ny förskola. Vi optimerar verksamheten och bussar eleverna till centralorten lite tidigare än vi gjort innan (förut har eleverna bussats till Bromölla från och med sjunde klass, reds. anm.).

Är det att värna landsbygdsskolorna?

– Ja, nu är det ju tyvärr de här tuffa tiderna att vi får ta de här besluten.

Andra besparingar som röstades igenom under det extrainsatta kommunstyrelsemötet är bland annat att avskaffa pedagogiska luncher, stänga nattis på storhelger och att sälja Näsums idrottshall. Sammanlagt är det besparingar på tio miljoner kronor. Några av punkterna kommer att tas upp även i kommunfullmäktige innan de verkställs.

I videoklippet riktar Socialdemokraterna kritik mot hur Sverigedemokraterna styr Bromölla – enligt Jenny Önnevik (S) tog det för lång tid innan SD försökte göra något åt ekonomin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer