Flera dagars väntan på covidtest i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

På 1177.se uppmanas skåningar med symptom att testa sig för covid-19. Men det är lättare sagt än gjort. Den som ville boka tid på trettondagen, hittade inte en ledig tid förrän i nästa vecka.

– Det beror på att den testkapacitet som Folkhälsomyndigheten har upphandlat nationellt har slagit i taket, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

Det är Folkhälsomyndigheten som upphandlar laboratoriekapaciteten för hela landet – en kapacitet som visat sig vara otillräcklig. Enligt Gilbert Tribo arbetar nu Folkhälsomyndigheten med att försöka direktupphandla mer testkapacitet.

Letar fler teststationer

Men det är inte bara överbelastade laboratorier som har slängt grus i maskineriet.

– Vi försöker också hitta fler teststationer eftersom det finns en begränsning i hur många som får vara inne på apoteken, vilket gör det svårare för apoteken att lämna ut självtester, säger Gilbert Tribo.

Dubbelt så många testar sig

Enligt Gilbert Tribo är det dessutom dubbelt så många som vill testa sig nu jämfört med samma period förra året.

– Människor har fler luftvägsinfektioner och är mer förkylda eftersom vi slarvar mer med att hålla avstånd och att tvätta händerna.

När finns det fler tider för de som behöver testa sig?

Ytterligare 1 000 tester kommer bli tillgängliga nästa vecka och veckan efter kommer ytterligare 15 000 tider att finnas utöver de 44 000 som redan finns. Vi jobbar för fullt med Folkhälsomyndigheten med att lösa detta, men vi har inte en lösning till imorgon tyvärr, säger Gilbert Tribo.

Region Skåne meddelar på fredagsmorgonen angående bristen på tester och testkapacitet i regionen: ”Apoteken i Malmö ökar med totalt 200 tester på lördag och söndag. Stationen i Åstorp ökar med 25 tester per dag från och med idag. Stationerna i Landskrona, Staffanstorp och Svedala kommer att öka kapaciteten nästa vecka med start på måndag och sedan stegvis öka upp till strax över 1 100 nya tider per vecka. ”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.