Ecstasy eller MDMA, som beslagtagits av svenska tullen. Foto: TT

Våg av drogen Ecstacy drabbar Danmark

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har Danmark drabbats av en drogepidemi där flera unga personer hamnat på sjukhus efter att ha tagit den syntetiska drogen MDMA, som i pillerform kallas Ecstacy.

I söndags dog en 32-årig man i Köpenhamn. Dödsorsaken är ännu inte fastställd men enligt polisen ska mannen kort innan han hittades död ha pratat i telefon med en vän och då sagt att han blivit dålig efter att ha tagit MDMA.

Det är den senaste i en rad händelser kopplade till drogen i Köpenhamn. I början av februari fick två 15-åriga pojkar läggas in på sjukhus efter att ha tagit MDMA. En av dem avled senare.

Billigare än kokain

Två veckor senare, dagen innan den 32-årige mannen dog, vårdades ytterligare två flickor, en 15-åring och en 16-åring, på sjukhus efter att ha tagit drogen i danska Esbjerg.

MDMA är en syntetisk drog i pulverform, som i pillerform kallas Ecstacy. Enligt DR är drogen billigare än till exempel kokain, vilket gjort den populär bland unga i Danmark.

Att flera personer fått söka vård och att två dött kan ha flera olika förklaringar, säger polisen.

– Det är allmänt känt att olika partier av en viss narkotika har olika styrkor och det är skillnad på hur mycket var och en tål, säger Riad Tolba, vice polisinspektör på polisen i Köpenhamn, till SVT Nyheter Skåne.

Starkare droger kan vara i omlopp

Danska polisen har sett en ökning av beslagen av MDMA och säger till DR att drogen är på frammarsch – de beslagtar nu mer MDMA än Ecstacy. Polisen har också varnat för att det finns droger i omlopp som är ovanligt starka just nu, vilket kan ligga bakom dödsfallen.

På missbruksmottagningen Maria ungdom i Malmö har man inte sett någon ökning av drogen hos de ungdomar man möter.

– Vi har unga personer som testat MDMA men vi har inte sett några allvarliga incidenter kopplade till drogen hos oss, säger enhetschefen Maria Almazidou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.