Arkivbild. Flera äldre personer utsattes för bedrägerier efter att de blivit uppringda eller fått besök av personer som utgett sig för att komma från hemtjänsten. Foto: SVT arkiv

Ny våg av äldrebedrägerier i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagseftermiddagen skedde flera fall av bedrägerier och bedrägeriförsök mot äldre i Malmö. Bedragarna ska bland annat ha utgett sig för att komma från hemtjänsten och i ett av fallen ska de ha fått med sig smycken av högt värde.

Polisen fick in totalt fyra anmälningar om bedrägerier och bedrägeriförsök mot äldre i Malmö under torsdagen. Tre av fallen ska ha skett i Limhamn där tre kvinnor i 90-årsåldern blivit uppringda eller fått besök av personer som utgett sig för att komma från hemtjänsten. I ett av fallen ska bedragarna ha fått med sig smycken av högt värde.

– Den här typen av brott är ständigt förekommande tyvärr, det ligger på en generellt hög nivå hela tiden och har gjort så de senaste åren, säger polisens presstalesperson Calle Persson.

Fick besök av ”bankpersonal”

Även i Husie i Malmö utsattes en kvinna i 80-årsåldern för bedrägeri när hon fick besök av några som utgav sig för att vara bankpersonal. Gärningsmännen ska ha fått med sig kvinnans kort.

Polisen har nu upprättat tre anmälningar om bedrägeri och en anmälan om försök till stöld.

– Vi försöker få fram så mycket information som möjligt som kan leda oss till en gärningsman i de olika fallen, sen tittar vi såklart på om det finns samstämmiga uppgifter. Det gör att vi om vi lyckas få tag i någon i det ena fallet så kanske vi kan knäcka de andra, säger Calle Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer