Flera larm om felaktig asbestsanering

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 2016 och 2018 ökade antalet anmälda asbestsaneringsjobb med 15 procent. Nu slår Byggnads i Skåne larm om att de får in tre till fem larm i veckan om felaktig asbestsanering.

Asbest totalförbjöds år 1982, men det finns fortfarande kvar drygt 400 000 ton i svenska byggnader – bland annat i rör, väggar och golv. Nu rapporterar P4 Malmöhus att Byggnads i Skåne får in tre till fem larm i veckan om asbestsanering som utförts på ett felaktigt sätt.

– 75 till 80 procent av de larm vi får, är riktiga larm. Så det är ett fåtal som är falsklarm, säger Robert Nilsson, skyddsombud på Byggnads till kanalen.

För att sanera asbest behöver man tillstånd, utbildning och specialutrustning. När man börjar riva i en vägg med asbest, frigörs fibrer som sätter sig i lungorna. Det kan i sin tur leda till sjukdomar som KOL eller lungcancer.

– Asbestlarmen är fortfarande jätteallvarliga eftersom det är så många som dör i asbestsrelaterade sjukdomar, säger Robert Nilsson till P4 Malmöhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer