Två kvinnor döda efter grovt våldsbrott på skola i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Två kvinnor i 50-årsåldern som jobbade som lärare på gymnasieskolan Malmö Latin har dött efter ett grovt våldsbrott på skolan under måndagen. En 18-årig man som är elev på skolan har under natten anhållits misstänkt för mord.

– Han har anhållits under natten, vi finns fortfarande på plats vid skolan som kommer att hållas stängd under dagen, säger Peter Tobisson, inre befäl vid polisen i Malmö under tisdagsmorgonen.

Hur kvinnorna dödats eller om de hittat något vapen på skolan vill han inte berätta något om utan hänvisar till polisens presskonferens klockan 09:30 på tisdagsförmiddagen.

Skoldådet i Malmö

Ett stort antal polispatruller och ambulans larmades till Malmö Latin strax efter 17 på måndagskvällen. Enligt de första uppgifterna hade två personer skadats och polisen rubricerade händelsen som misstänkt grovt brott.

Polisens presstalesperson Nils Norling, säger att polisen larmades till platsen efter uppgifter om någon form av bråk.

– Patruller på väg till platsen får sedan information som klargör att det handlar om en våldsam och mycket allvarlig händelse. 

En misstänkt gärningsperson greps kort efter att den första polispatrullen kom till platsen, berättar Nils Norling. Polisen sökte igenom skolan men hittade inga fler misstänkta gärningsmän eller farliga föremål.

SVT:s reporter på plats har pratat med elever på skolan.

– Det kom in poliser med vapen dragna och bad om att vi skulle utrymma skolan. Men vi vet inte vad som har hänt, säger eleverna.

Ett 50-tal personer befann sig i skolan när händelsen inträffade, skriver polisen.

– Elever ska ha varit sent i skolan för att förbereda för en musikal och det är tydligen mycket aktivitet på skolan efter 17. Polisen har bett eleverna som samlats utanför skolan att gå hem och hela skolan är avspärrad, säger SVT:s reporter på plats Isak Laurell.

– En elev berättar att det kom fem poliser med dragna vapen och efter det kom en hundpatrull. Han har sett två personer som har rullats ut på bår och de var blodiga, säger Isak Laurell.

Rektor Fredrik Hemmensjö säger till SVT Nyheter att han befinner sig i en annan stad men att han nu är på väg tillbaka till Malmö. Niklas Anderberg, utbildningschef för gymnasieskolorna i Malmö stad, vill i nuläget inte heller kommentera händelsen.

Polisen: ”Två personer har mist sina liv”

Under kvällen meddelade polisen att de båda skadade kvinnorna var döda och att de anhöriga hade underättats.

-  Det är med stor sorg som vi kan konstatera att två personer mist sina liv i denna fruktansvärda händelse och våra tankar går till deras anhöriga och vänner, säger Petra Stenkula, chef för polisområde Malmö, i ett pressmeddelande.

De båda kvinnorna var lärare på skolan och den anhållne är en 18-årig man som är elev på skolan.

-  Vi var tidigt på plats och kunde gripa gärningspersonen. Nu väntar ett stort arbete för att kunna förstå vad som hänt och det bakomliggande motivet till denna fruktansvärda händelse, säger Åsa Nilsson chef för lokalpolisområde Malmö norr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Malmö

Mer i ämnet