Tre skånska tidningar har beviljats presstöd av mediestödsnämnden. Foto: Helena Landstedt/TT

Flera skånska tidningar får miljoner i presstöd

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 600 miljoner kronor har beviljats i presstöd till olika svenska tidningar. Sydsvenskan är en av flera tidningar som för första gången tilldelas miljontals kronor.

Mediestödsnämnen har beslutat att 72 svenska tidningar ska få presstöd på totalt 600 miljoner kronor.

Bland tidningarna som får ta del av presstödet finns Sydsvenskan, Skånska dagbladet och Trelleborgs Allehanda. Sydsvenskan, som får presstöd för första gången, har beviljats 31 660 750 kronor.

– Pengarna kommer gå till att fortsätta göra bra journalistik. Det känns väldigt viktigt just nu. Vi gjorde ju ett negativt resultat förra året så det finns hål att stoppa i, säger Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist.

Fler tidningar får stöd

Sydsvenskan är inte den enda tidningen som beviljats stöd för första gången. Georg Lagerberg, enhetschef på Myndigheten för press, radio och tv, förklarar att det är många tidningar som numera täcker färre hushåll och därmed har blivit berättigade till presstöd.

– Alla tidningar har en otroligt utsatt situation med minskade annonsintäkter och färre prenumeranter, säger Georg Lagerberg. ​

Hur stort stöd en tidning får baseras på hur stor upplagan är och hur ofta tidningen kommer ut. Eftersom fler tidningar numera omfattas stödet är det i år 75 miljoner kronor högre än förra året.

– Vi tycker det är roligt att vi kan ge stöd till de här tidningarna. De står för en stor del av lokaljournalistiken och är därför viktiga för demokratin, säger Georg Lagerberg.

Mediestödsnämnden är ett självständigt beslutande organ som fördelar statens stöd till dagspressen. Nämnden prövar ansökningarna om presstöd och beslutar om en tidning har rätt till stöd.

Stödet finns för att främja mångfalden av dagstidningar och nyhetsförmedling.

För att vara berättigad presstöd ska du ha lägre täckningsgrad än 30% av hushållen i upptagningsområdet. ​Alla tidningar som är berättigade till stöd får det, men summorna varierar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer