Ett 30-tal tips har kommit in till länsstyrelsen, enligt vilt- och rovdjurshandläggaren Nils Carlsson. Foto: Katja Gummesson/Tommy Pålsson/SVT

Många tips om vandringsvargen i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal samtal har kommit in till länsstyrelsens tipstelefon den senaste veckan efter att en varg observerats i norra Skåne. Men alla tips handlar inte om varg. Några har visat sig röra spår efter räv eller grävling.

Tipsen består dels av filmer på vargen, men också bilder på spår i snön.

– En del spår har gjorts av räv och grävling, säger Nils Carlsson, vilt- och rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Han tror att det rör sig om en ny varg som vandrar i Skåne, inte Snapphanen som rört sig mellan norra Skåne och södra Kronobergs län sedan 2013.

Inte lika skygg

– Snapphanen syns i stort sett aldrig till. Den här vargen har ett annat beteende. Den syns mycket vilket tyder på att den inte ”kan kartan”, säger Nils Carlsson.

Vargen har rört sig i sydvästlig riktning och observerats i trakterna av Glimåkra, Hästveda, Kvidinge och Åstorp. Därefter verkar den ha vänt och börjat vandra tillbaka. I helgen syntes den i Tyringe.

Smalare än Snapphanen

Det är inte bara vargens rörelsemönster som tyder på att det rör sig om en ny individ.

– Bilder på Snapphanen visar att han är grov. Den här är slankare, säger Nils Carlsson.

En varg på vandring kan gå tre mil om dagen. Vargar förskjuter sina valpar från flocken när de blir könsmogna. Nils Carlsson tror att det rör sig om en sådan individ.

Gott om mat i skogen

Det har inte kommit in några rapporter om får som har blivit rivna under vargens vandring. Dels är många får inomhus så här års, dels är det gott om mat i skogen för vargen.

Den huvudsakliga födan är råddjur, hare och dovhjort, enligt länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.