Flicka får 20 000 för skoltrakasserier

Publicerad

En flicka som fick sina byxor neddragna och hotades med våldtäkt för att hon inte var ”tillräckligt muslimsk” har fått 20 000 kronor i skadestånd av Malmö stad.

Hösten 2016 pratade föräldrar till elever på en skola i Malmö med Sydsvenskan om att deras barn fått uppleva hot, sexuella trakasserier och misshandlats.

-Pojkar hotar att de ska våldta henne. Kallar henne för hora. Frågar vad hon har för religion. De anser inte att hon är tillräckligt muslimsk, sade en flickas pappa.

Skolan ansåg dock inte att flickan hade utsatts för sexuella trakasserier. Diskrimineringsombudsmannen (DO) påpekade brister i kommunens utredning av händelserna och en ideell organisation, Malmö mot diskriminering, drev flickans ärende, som kunde ha slutat i domstol. Malmö stad har nu erkänt att man brustit i sin hantering och gått med på att i förlikning betala ut 20 000 i skadestånd till flickan.

Flickan går numera på en annan skola i Malmö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer