Ett ultralätt flygplan fick motorhaveri och tvingades nödlanda mellan Helsingborg och Ängelholm. Foto: Jan EmanuelssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Enmotorigt flygplan tvingades nödlanda utanför Ängelholm

Uppdaterad
Publicerad

Ett ultralätt sportflygplan har tvingats nödlanda på en åker utanför Ängelholm efter ett motorhaveri. Räddningstjänst och ambulans larmades till platsen, men piloten kunde själv ta sig ur planet.

Vid 14.45-tiden fick SOS Alarm in ett larm om ett flygplanshaveri utanför Ängelholm. Enligt sjö och flygräddningscentralen handlar det om ett mindre passagerarflygplan.

– Det är ett mindre ultralätt flygplan med en person ombord som fått motorhaveri och har nödlandat i terrängen, säger Lina Buurstra, assisterande flygräddningsledare.

Piloten larmade

Det är oklart vad som orsakade motorhaveriet, och enligt Lina Buurstra var det piloten själv som kontaktade SOS Alarm.

– Personen har själv rapporterat in att han har nödlandat, så han är talbar, mer än så vet vi inte. Mina kollegor på flygsidan håller på att försöka få kontakt med piloten, säger hon.

Enligt räddningstjänsten har planet nödlandat på en åker.

Piloten oskadd

– Vi har fått höra att piloten är okej genom att piloten kontaktade sin flygklubb. Räddningstjänsten är på plats och bekräftar det. Enligt flygklubben flög piloten ett litet enmotorigt flygplan där motorn slutade att fungera och tvingades nödlanda på ett fält, säger Lina Buurstra.

Flygklubbens ordförande Åke Karlsson, som är på platsen, menar att nödlandningen genomförts helt enligt handboken.

– Vi övar sånt här hela tiden under utbildning och även efteråt. Om något händer är man beredd med speciella procedurer och kan reda ut det på det här sättet. Så piloten har landat precis som han skulle gjort i vanliga fall, bara på ett annat ställe, säger Åke Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer