Foto: SVT

Flykt har blivit spel

Uppdaterad
Publicerad

Två skåningar har gjort ett mobilspel om flyktingar för att öka förståelsen för hur det kan vara för dem som vill överleva.

Ett mobilspel om flyktingarnas situation är kanske kontroveriellt. Men två skåningar som inte gillade när id-kontrollermna infördes på Kastrup har gjort ett spel för att folk ska förstå hur svårt det är att fly.

Projektet Migrant journeys har växt fram på Stapeln – ett projekthus för att utveckla idéer i Malmö.

– Det första vi frågade oss var om vi gjorde rätt är det rätt att göra det som ett spel, säger Neil Bell.

Men de frågade en stor speltillverkare i New York som sa att det var rätt och han menade att det var så här man skulle nå ut med frågor man vill lyfta.

Simon Hultgren är mjukvaruutvecklare från Malmö och hans bror Jakob spelutvecklare från Göteborg och tillsammans med filmaren Neil Bell från Simrishamn har de gjort ett mobilspel om att vara på flykt. De har alla tre jobb andra jobb vid sidan av men engagemanget i flyktingfrågan är stort och de vill försöka få människor att förstå att flyktingar inte är en belastning utan en tillgång.

– Empati är kanske svårt att förmedla i spel men just det här hur strategiskt man måste tänka när man är på flykt kan man ju förmedla på ett bra sätt i ett spel, säger Simon Hultgren.

– Men vi jobbar tillsammans med BTH i Karlskrona för att ta reda på vilket media som fungerar bäst för empati så det är research som vi ska göra, säger Neil Bell.

De har gjort flera spel bland annat brädspel och längre versioner av mobilspel är på gång. Alla handlar de om flykt och i utvecklingsarbetet har flyktingar som kommit till Simrishamn varit med.

Spelet Journey Copenhagenär dagsaktuellt och handlar om våren 2016 när den danska polisen har fått befogenheter att konfiskera flyktingars pengar och värdesaker. Gränsen till Sverige är stängd både med båt och tåg.

– Du får var smart och taktisk när du i spelet ska vara en flykting, säger Simon Hultgren.

Alla pengar de får in på spelen de säljer går till Läkare utan gränser och just det här mobilspelet hoppas Simon ska vara inaktuellt snart eftersom han vill att gränserna till Sverige ska öppna igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer