Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2018 testades den första flytande ön i Köpenhamns hamn. Nu kan det snart bli fler små öar i Köpenhamns hamn, så att invånarna ska kunna utforska även ”de blå områdena” i huvudstaden. Foto: TV2Kosmopol

Flytande ”urbana öar” i Köpenhamns hamn kan bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Flottliknande öar med planterade träd i mitten, utplacerade i Köpenhamns hamn, kan snart bli verklighet.

Politikerna i kommunen har sagt ja till att låta utreda var och hur uppemot 12 flytande öar kan placeras ut i hamnen.

– Vi vill kunna använda stadens blå områden mer, säger Sisse Marie Welling (SF), kommunalråd.

Idén är inte ny. Redan 2018 placerades den första ön ut, byggd av designstudion MAST som specialiserat sig på flytande arkitektur.

– Det saknas ytterligare några utflyktsmål i hamnen, och något mer urban natur saknas i Köpenhamn. Och det är det som projektet bottnar i, säger Magnus Maarbjerg, arkitekt.

Tanken med öarna är att man ska kunna förtöja en kajak eller ta med en picknick ut och sätta sig under trädet.

Majoritet röstade ja

Och nu kan fler öar vara på väg att placeras ut. Politikerna i Köpenhamns kommun har sagt ja till att låta utreda hur och var uppemot 12 flytande öar kan placeras.

– Köpenhamnsborna använder hamnen. De hoppar in från kajkanterna överallt och vi vill gärna göra det mer spännande att ta en promenad längs hamnområdet och kunna använda stadens blå områden mer, säger Sisse Marie Welling, kommunalråd för Socialistisk Folkeparti i Köpenhamn.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.