• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad i Kurröds industriområde i Uddevalla med kraftig rökutveckling som följd. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det ser ut i toppen när tornen tagits ner för renovering. Foto: Otto Johansson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Följ med in när de nedlyftna kyrktornen renoveras i Lund

Publicerad

För drygt två månader sedan lyftes domkyrkans torn ner på marken. Nu pågår arbetet för fullt såväl på marken som uppe i luften för att återställa tornen inom utsatt tid.

– Jag fick höra att vi fått en takrenovering, berättar Sven Nilsson som är chef för kvalité, miljö och arbetsmiljö på Thage som utför renoveringen och skrattar.

I mitten av maj samsas byggjobbarna och de 35 ton tunga tornen med ett framväxande karnevalsområde i Lundagård. Tornen är inbyggda i ett enda stor byggtält och för tillfället fokuserar arbetet på att ta bort plankor och miljöfarligt bly.

– Alla plankor ska bytas ut, berättar Sven Nilsson.

Lyftas på plats igen

Längs med kyrkan går en bygghiss upp till platåerna där tornen tidigare stod. Här görs arbete för att säkra förankringarna som behövs när tornen lyfts på plats igen.

– Det svåra är att få alla bultgrupper på samma ställe igen för sen ska vi lyfta upp tornet igen och det har inte ändrat sig där nere, säger Sven Nilsson.

Kyrkan alltjämt öppen

Trots det massiva arbete som pågår tätt intill håller Lunds domkyrka öppet som vanligt.

– Det är verksamheten som bestämmer när vi får arbeta. Vi hör kyrkklockorna ringa vid klockan åtta och tolv och då är det tyst arbete som gäller, säger Sven Nilsson

Själva arbetet planeras ta ungefär ett år och vara klart till när Domkyrkans krypta firar 900 år.

– Vi håller tummar och tår och än så länge så håller vi tidsplanen. Det är ju aldrig någon som gjort något liknande, säger Sven Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer