Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är många som undviker att komma och handla i köpcentrumet”, berättar en person som jobbar där för SVT Nyheter. Polisavspärrningarna har hävts och butikerna öppnats upp men det är fortfarande få människor i rörelse i området. Foto: SVT

”Folk känner sig inte trygga när de går hemifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Kristianstad har länge plågats av kriminella gäng som bedriver narkotikahandel i staden, enligt polisen. Balen arbetar i Gamlegårdens centrum där skjutningen ägde rum i tisdags.

– Det blir bara sämre dag för dag, säger han.

Det har gått två dygn sedan skottlossningen i Gamlegårdens centrum, som ägde rum mitt på eftermiddagen vid parkeringen utanför den lokala Coop-butiken i Näsby.

Två yngre män och en kvinna i 60-årsåldern skadades allvarligt och befinner sig fortfarande på sjukhus. Tre personer anhölls, samtliga minderåriga men över 15 år. De släpptes på torsdagen, men misstankarna om mordförsök kvarstår.

”Ingen sitter i kafeterian här”

Köpcentret har öppnat igen men på torsdagsförmiddagen är det tomt, sånär som några enstaka ungdomar, pensionärer och personer som arbetar i området. Få vill av rädsla prata med oss eller ställa upp med namn och bild. Flera berättar att de undviker centrumet på kvällstid.

– Det har faktiskt påverkat hela området och hela samhället i det här området. Folk känner sig inte trygga när de går hemifrån och det är många som undviker att handla i köpcentrumet. Vi har en kafeteria här, det är ingen som sitter här och tar en kaffe, säger Balen som arbetar inne i centrumet.

– Jag låter inte mina barn gå ut här, på gården eller lekplatsen. Vi kommer hit bara för att jobba, säger hans kollega.

De tycker att det känns otryggt efter skjutningen. Både de och andra som SVT Nyheter pratar med berättar att det är mycket narkotika i området och ungdomar som hänger runt. Vid ena sidan av köpcentrumet finns också ett för polisen välkänt ställe där narkotikaförsäljning bedrivs.

Polisen: ”Ett samhällsproblem”

Balen säger att polisen gör sitt jobb men önskar att de var mer synliga i området.

– Så fort polisbilarna är i närheten sprider sig alla och det blir väldigt mycket lugnare, och så fort de är borta är de tillbaka. Vi har många tomma lokaler så de skulle kunna ha en lokal här.

Martin Thornell är kommunpolis i Kristianstad och arbetar med trygghetskapande arbete. Han känner igen bilden av oro och tystnadskultur. Men samtidigt som han understryker polisens ansvar och lyfter fram de insatser som görs säger han också:

– Den här frågan är så pass stor så det är ingenting som polisen, kommunen eller någon annan aktör kan lösa själv. Utan det här är ett samhällsproblem, det här måste vi ta itu med tillsammans.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunpolisen Martin Thornell menar att skjutningen i Kristianstad var ett bakslag mot polisens arbete. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer