Foto: Gunilla Fritze

Folk tappar hakan av Jacobs trick

Uppdaterad
Publicerad

För Jacob Schenström väcktes intresset för magi på ett bibliotek i Svedala när han var 15 år.
En kompis visade honom ett trick och en handbok för trollkarlar lånades genast med hem.

– I början var det klasskompisar, vänner och familj som tittade. Jag trollade för min syster, men hon såg alltid hur jag gjorde, så då fick jag träna ännu mer. Det var en bra och hård skola, berättar Jacob.

Efter att ha blivit nordisk mästare i magi i påskas så bär det i sommar av till VM i Italien.

150 trollkarlar från hela världen tävlar om att ha de bästa tricken inför en svårlurad jury. Jacob tävlar i grenen close-up, vilket innebär mycket tricks med kort och pengar.

– Det kommer att bli kul. Så klart kommer det att bli nervöst när man ska trolla under press. Det är oerhört hård konkurrens, men min målsättning är att hamna på prispallen, säger Jacob.

För att förbereda sig på bästa sätt inför VM ska Jacob träna mycket inför publik och dessutom gå en tre veckors kurs i trolleri på universitet i Stockholm.

Gillar samspelet med publiken

– Det är roligt att jobba med det här, dels för att det är kreativt. Dels är det roligt när trolla ute bland folk och ser deras reaktioner. Även om tricken är desamma så blir reaktionerna olika varje gång man gör dem. Samspelet mellan mig och publiken gillar jag, säger han.

Anledningen till att magi trollbinder folk tror Jacob beror på att vi tycker om att bli lurade.

– Man vill ju förstå världen. Ofta när man ser ett trolleritrick så vet man att man inte kan göra det på riktigt, men ändå ser man det. Det blir en konflikt i hjärnan och det tror jag fascinerar folk, säger Jacob.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer