Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kursen till undersköterska är en av de mest sökta på Östra Grevie folkhögskola utanför Malmö. Ändå tvingas nu skolledningen dra ner på antalet nya platser. Se mer om folkhögskolornas kris i klippet. Foto: Hans Larsson/SVT

Folkhögskolans kris sätter stopp för nya undersköterskor

Uppdaterad
Publicerad

De svenska folkhögskolorna slåss för sin överlevnad. Minskade statsanslag på totalt 450 miljoner kronor tvingar nu många av dem att säga upp personal och dra ner på utbildningar. 

På folkhögskolan i Östra Grevie, landets största, har planerade satsningar på fyra nya klasser i särskilt eftersökta kurser fått ställas in i höst. En av dem är utbildningen tilll undersköterska.

– Det är synd, arbetsmarknaden är ju lysande. Det verkar behövas undersköterskor överallt, säger Victoria Neldestam, som går andra året av utbildningen.

”Värsta krisen på 15 år”

Enligt Matz Nilsson, förbundsordförande för Sveriges skolledare, är den finansiella situationen akut för många av landets folkhögskolor.

– Det är den värsta kris jag upplevt under mina 15 år i branschen. Regeringen drog ner 450 miljoner. Det är 3000 platser på folkhögskolorna, säger Matz Nilsson.

Högt söktryck

Att de 450 miljonerna styrts över till andra former av vuxenutbildning är enligt honom en klen tröst.

– De har gått till den kommunala vuxenutbildningen och yrkesutbildningarna där, men folkhögskolorna fångar upp dem som väljer att inte söka till komvux. Därför är detta ett så hårt slag. 

Utbildningschef Susanna Nilsson på Östra Grevie folkhögskola medger det paradoxala i att just kurser med högt söktryck nu ställs in, förutom undersköterskorna drabbas skolans utbildningar för socialpedagoger och virtuella kompositörer till spelindustrin.

Vill slippa säga upp fler

– Det hänger samman med att de alla är tvååriga. Vi har redan tvingats säga upp sex anställda och vill i nuvarande situation inte starta utbildningar som leder till att personalstyrkan behöver utökas ytterligare, säger Susanna Nilsson.

Se mer om folkhögskolornas kris i klippet och möt Victoria och Azad, två av Östra Grevies blivande undersköterskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.