Sällskapsresan blir Malmömusikal. Foto: Gunilla Fritze / SVT

Folkkär solsemester blir musikal

Uppdaterad
Publicerad

Om en vecka är det världspremiär på musikalen ”Sällskapsresan” på Nöjesteatern i Malmö.

Musikalen bygger på den svenska filmklassikern från 1980 om en grupp svenskar på solsemester. En av karaktärerna spelas av samma skådespelare nu som då, Sven Melander gör Berra, som i filmen letar efter Pepes bodega tillsammans med sin kompis Robban.

– Jag blev förvånad när jag fick frågan och tänkte att det är lite patetiskt att göra samma roll som man gjorde för 35 år sedan, säger Sven Melander men, fortsätter han:

– Jag pratade med Lasse Åberg och han sa till mig att jag ser likadan ut och det gör jag ju, skrattar Sven Melander.

Han tycker att det finns många bra ”oneliners” i filmen som han nu också ska leverera till pubiken från Nöjesteaterns scen i Malmö.

På frågan vilka han tror att de flesta förknippar med Berra svarar han:

– Det finns flera. Det beror på vilket liv man lever men jag tror att för många är det ”I morse var jag nykter men nu börjar det ordna upp sig”, säger Sven alias Berra.

Känd komiker

I paradrollen Stig-Helmer Olsson finns Anders Johansson, troligen mest känd som ena halvan av komikerduon Anders & Måns.

– Det är lite läskigt men mest roligt. Jag kan ju inte vara Lasse Åberg men jag kan vara Stig-Helmer så det är samma gubbe men en annan skådespelare, säger Anders Johansson, som har färgat håret mörkbrunt och övat på Stig-Helmers karaktäristiska kroppsspråk för att komma in i rollen.

Han är beredd på att det kommer att sitta många i publiken som kan flera av replikerna från filmen och kanske kommer de att stämma in i dialogen.

– Det ska bli spännande att se hur det blir, säger Anders alias Stig-Helmer.

Premiär blir det på Nöjesteatern i Malmö den 23 oktober.

Anders Albien står för regin, Jakob Skarin och Bengt Palmer för manus och musik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.