Över 4000 Trelleborgare har skrivit under, men det är fortfarande inte avgjort om det blir en folkomröstning. Foto: SVT

Folkomröstning eller inte – socialdemokraterna i Trelleborg avgör

Publicerad

Trelleborgs politiker har ännu inte tagit ställning till kraven på en folkomröstning kring planerna på en ny hamninfart och ringväg. Allt talar nu för att socialdemokraterna fäller avgörandet – folkomröstning eller ej?

Det var i december som initiativtagaren Axel Bengtsson lämnade in 4350 namnunderskrifter till stöd för en folkomröstning om den så kallade Östra hamninfarten, en bra bit över de 10 procent av en kommuns invånare som krävs för att en fullmäktigeförsamling ska behöva ta ställning till ett sådant förslag.

Högsta politikern vill inte folkomrösta

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M) har hela tiden motsatt sig idén men lovat att följa de demokratiska spelreglerna. På frågan om vad det blir av kravet på en folkomröstning, svarar Rubin:

– Det avgör socialdemokraterna.

Resultatet av en folkomröstning är inte formellt bindande.

Socialdemokraterna fäller avgörande

Det krävs en kvalificerad majoritet med två tredjedelar av rösterna i fullmäktige för att avstyra ett förslag om att låta medborgarna säga sitt.

I Trelleborgs fall innebär det att de fem s-ledamöterna fäller avgörandet. Tillsammans med Liberalerna, Miljöpartiet och det lokala Söderslättspartiet, som alla redan uttalat sig för folkomröstningen, kan de släppa fram den.

– Det stämmer. Styret här i kommunen, bestående av M, SD och KD, vill inte ha detta, men vi tänker låta våra medlemmar i Trelleborg rösta om hur vi ska ställa oss, säger oppositionsrådet Lennart Höcker (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.