Folktandvården orosanmäler alltfler barn. Foto: TT/Martina Holmberg

Folktandvården orosanmäler allt fler barn

Uppdaterad
Publicerad

Många barn som far illa upptäcks varje år i kontakten med Folktandvården. Under det senaste året har antalet orosanmälningar från tandvården ökat i storstadsregioner.

– Ofta när vår anmälan kommer in är det den sista pusselbiten socialtjänsten behöver när de fattat en misstanke om vanvård, säger Maria Mathioudaki, divisionschef på Folktandvården Skåne.

Folktandvården är enligt socialtjänstlagen skyldig att göra en orosanmälan när det finns en misstanke om våld mot barn eller om underlåtenhet gällande barns rätt till tandvård, det vill säga att barnen uteblir från besök som de är kallade till.

– Vårdnadshavare har omsorgsansvar för barnen och omsorgssvikt och underlåtenhet att tillgodose den behandling eller vård som krävs för att man ska ha god munhälsa och inte ha tandvärk, kan leda till en orosanmälan, säger Maria Mathioudaki, divisionschef på Folktandvården Skåne.

Satsar på utbildning

I Region Skåne finns ingen tillgänglig statistik för orosanmälningar på samma sätt som i Stockholm och Västra Götaland, men arbetet med att motverka våld och vanvård mot barn är ständigt uppe till diskussion. Personalen går utbildningar för att alla ska veta vad lagen säger och vilka tecken man ska leta efter när man misstänker att ett barn inte mår bra.

– Ett stort behandlingsbehov i munnen som inte riktigt går att förklara, synliga blåmärken runt ansiktet och att det saknas tänder på ställen man inte slår i när man trillar av cykeln kan vara sådant man anmäler för. När vår anmälan kommer in är det ofta den sista pusselbiten som socialtjänsten behöver när de fattat misstanke om vanvård, säger Maria Mathioudaki.

Skickar påminnelser

Folktandvården i Skåne skickar två påminnelsebrev till föräldrar som inte kommer till kallade besök. Dyker barnet ändå inte upp kan det bli tal om en anmälan till socialen.

Tandvårdslagen säger att barn och ungdomar till och med 18 år, har rätt till regelbunden och fullständig tandvård. Vårdnadshavaren ska tillgodose barnets behov av tandvård bland annat genom att se till att barnet kommer på bokade besök för undersökning och eventuell efterföljande behandling.

Enligt socialtjänstlagen har tandvårdspersonal har anmälningsskyldighet enligt 14 kap. 1 § socialtjänstlagen (SoL). Det innebär att den som arbetar inom tandvården är skyldig att genast anmäla till socialtjänsten om de stöter på en situation eller får kännedom om något som gör att det finns anledning att känna oro.

2020 blev barnkonventionen svensk lag och i dess artikel 24 står att barn har rätt till hälso- och sjukvård, där även tandvård ingår. Barn ska få göra sin röst hörd och de får inte diskrimineras.

Fakta: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer