Enligt forskarna innebär det här att extra tillsatser av folsyra bör begränsas.
Nutritionisten Ulrica Ericsson har just doktorerat på en studie av sambandet mellan just folat, en typ av b-vitamin som bland annat finns i grönsaker, och cancer.
Hon utgår från materialet i Kost-Cancer-projektet i Malmö som omfattar 28.000 personer. Hennes avhandling bekräftar tidigare studier som visar att folat ger en skyddande effekt.
-De som äter livsmedel med höga halter av folat, eller folsyra som det kallas i konstgjord form, har en minskad risk för bröstcancer, säger Ulrica Ericsson till Rapport.
Men hennes studie visar också att det är precis tvärtom för vissa grupper.
-Det finns kvinnor med en viss genetisk variant, som verkar öka risken för bröstcancer. Och den genetiska varianten påverkar omsättningen av folsyra i kroppen, säger hon.
Man kan i dag inte få reda på om man tillhör någon av riskgrupperna och därför vill Ulrica Ericsson i dag inte se några generella tillsatser av folsyra i livsmedel, som i USA.
Det gäller att väga nytta mot skada. Hon menar att folsyra som extra tillskott bara bör ges till särskilt utvalda grupper där man vet att nyttan är stor.
-Framför allt till kvinnor som planerar att bli gravida eftersom man vet att risken för att föda barn med ryggmärgsbråck minskar om man äter mat med folsyra, säger Ulrica Ericsson.
Richard Lööf
Freja Salö
Fakta: Folsyra
Folsyra, folat, folinsyra, kallades förr även vitamin B9, är ett vattenlösligt vitamin som finns i olika former.
Folsyra är en viktig faktor för tillväxt och är en förutsättning för att blod (de röda blodkropparna) ska bildas och för normal celldelning. Ämnet stimulerar produktionen av mjölk hos gravida kvinnor och har en gynnsam inverkan på hud och matspjälkning.
Till de bästa folsyrakällorna hör gröna bladgrönsaker, lever (alla sorter är rika på folsyra men kycklinglever är extra rik), bröd och torkade bönor. Folsyra förstörs lätt vid tillagning och är känsligt för syre, ljus, värme och urlakning.