Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mira Malm Kelber ser det som sin plikt att föra berättelsen och kunskapen om Kristallnatten vidare. Foto: SVT

”För mig är det en heder att få finnas idag”

Uppdaterad
Publicerad
Mira Malm Kelber är ung judinna i Malmö. Hennes pappas släkt dog i koncentrationsläger och för henne är Kristallnatten en årlig påminnelse om Förintelsen.

– När vi växte upp förstod vi inte riktigt att vår pappa varit med om något så hemskt. Att han föddes i en tid då folk ville döda honom, säger hon.

Hon berättar att hon känner det som sin plikt att föra berättelsen och kunskapen om Kristallnatten vidare.

– För varje generation som går så har vi en ny minnesdag. Det är viktigt att minnas både det som har hänt och det som händer nu, med bakgrund av både Förintelsen och dödsskjutningarna vid en synagoga i Pittsburgh för några veckor sedan, säger hon.

Har själv mött antisemitism

Trots att det gått 80 år sedan Kristallnatten och att det ofta talas om Förintelsen, berättar Mira Malm Kelber att hon själv stöter på antisemitism.

– En vanlig dag i mitt liv känner jag inte ett hot, men det är små händelser, negativa blickar på min Davidsstjärna. Folk som har klottrat hakkors. Jag skulle absolut säga att jag stött på antisemitism i hög grad.

Mira Malm Kelber berättar att hon ofta tänker på det hat som hennes pappa och hans släkt mötte och att hon är stolt över sitt arv.
– För mig är det en heder att få finnas idag på grund av allt han varit med om. Varje dag är fortfarande en kamp mot ett hat, trots att de dog för flera år sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer