Flera hundra personer deltog i kippavandringen i Lund. Foto: Per LärkaVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kippavandring till minne av Kristallnattens offer

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen anordnades en manifestation i Lund för att hedra Kristallnattens offer. Vandringen skedde med bakgrund av den radhusbrand som nyligen inträffade i Lund där antisemitiska motiv misstänks ligga bakom.

Radhusbranden skedde den nionde oktober i år och polisen utreder händelsen som ett hatbrott. Personen som bor i radhuset har judisk härkomst och har mottagit flera hot under de senaste månaderna.

– Kristallnatten har uppmärksammats i Lund tidigare, men inte med samma uppmärksamhet som nu. Manifestationen sker med tanke på det som hänt i Lund, säger Fredrik Sieradzki, Judiska informationscentret, Malmö.

Kippavandringen ägde rum i Lund efter flera dåd mot judar i staden. Foto: Per Lärka

Startade vid Nöden

Vandringen började i statsdelen Nöden vid korsningen Prennegatan/Helgeandsgatan. Det med anledning av att det förr bodde flera judar i området och att det är nära en plats där Lunds allra första synagoga skapades i ett privat hem omkring 1875.

– Många judar bodde där på 1900-talet, att vandringen startar där är en markering av den judiska tillvaron i Lund.

Under kvällen hålls tal på Domkyrkoplatsen av bland annat Philip Sandberg, Kommunstyrelsens ordförande, Lund (L), Martin Lind, Biskop emeritus, Svenska Kyrkan och Lukas Häusler, barnbarn till flykting från Nazityskland.

Hoppas manifestationen kan stärka

Manifestationen startade klockan 18.00. Fredrik Sieradzki vid Judiska informationscentret i Malmö var på plats.

– Jag hoppas folk kommer tycka det är bra och viktigt, och att manifestationen kommer stärka människor att fortsätta stå upp mot antisemitismen, säger Fredrik Sieradzki.

Kristallnatten inträffade i Tyskland natten mellan den 9 och 10 november 1938. Flera hundra judar misshandlades och mördades och ca 30 000 fördes till koncentrationsläger. Judiska hem, bönehus och synagogor brändes och judiska butiker vandaliserades. Splittret från de krossade glasen gjorde att pogromen fick namnet Kristallnatten.

Källa: Forum för levande historia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer