Foto: Mikael Nilsson

Brand i radhus i Lund utreds som hatbrott

Uppdaterad
Publicerad

Polisen misstänker att branden mot en radhuslänga i Lund var anlagd och bekräftar att personen som bor på adressen tidigare har hotats.

– Personen som bor på adressen har mottagit flera hot under de senaste månaderna, säger Zandra Brodd som är gruppchef på polisens demokrati- och hatbrottsenhet i Region Syd.

Enligt polisen har personen som bor på adressen judisk härkomst och är aktiv i judiska församlingen. Personen har mottagit flera hot under de senaste månaderna, både skriftligen och genom föremål som har lämnats runt omkring personens hus. Personen är också politiskt aktiv.

Branden inträffade natten mot tisdag. Personen som är skriven på adressen var inte hemma när branden bröt ut.

Liknande fall i somras

Polisen ser väldigt allvarligt på händelsen, speciellt eftersom det finns ytterligare ett ärende som påminner om detta från i somras, säger Zandra Brodd.

– Det har varit en liknande händelse mot en annan person som också är aktiv i den judiska församlingen. Det är ett brott som påminner om det här, men vi har inte kunnat koppla ihop dem än.

Polisen jobbar just nu intensivt och utreder just nu händelsen som mordbrand och misstänkt hatbrott. De uppmanar grannar i närheten att höra av sig till polisen för att få veta om det finns någon som har observerat något. Polisens skyddsenhet är också inkopplad på ärendet för att hjälpa personen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.