Foto: Mikael Nilsson

Radhuslänga i brand i Lund – flera evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

En radhuslänga med totalt fyra lägenheter, på Linero i Lund, började brinna natten mot tisdag. Flera personer har fått lämna sina hem, uppger polisen.

Det har även brunnit i ett sophus på Nöbbelövsvägen. I samband med den branden greps en man som hotade räddningspersonal.

Det var vid två-tiden som räddningstjänsten först fick larm om att en radhuslänga på Linero i Lund stod i brand. Polisen skriver på sin hemsida att det i ett första skede bedömdes vara stor spridningsrisk.

Flera boende i radhuslängan har evakuerats, enligt polisen oklart hur många personer. Tidigt på tisdagsmorgonen pågår räddningsinsatsen fortfarande. Branden är sedan tre-tiden under kontroll.

– Vår bedömning är ju att branden är anlagd, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisregion Syd.

– Det är helt utbränt i delar av fastigheten, och resterande delar kommer att vara rökskadade,

Fanns ingen hemma när branden startade

Totalt sju enheter från räddningstjänsten har varit på plats för att bekämpa elden. Det är i nuläget oklart vad som orsakat branden, men polisen säger sig redan nu vara tämligen säker på att den är anlagd.

– Det fanns ju ingen hemma i lägenheten där det började, och vi har varit i kontakt med personen som är skriven på adressen, säger Magnus Lefèvre till SVT Nyheter.

Och vad konkret är det som tyder på att branden är anlagd?

– Det kan jag inte gå in på i nuläget, men vår bedömning är ju att den är anlagd.

Enligt polisen förväntas räddningsarbetet på platsen, med eftersläckningsarbete av den brandhärjade radhuslängan, pågå en bit fram på tisdagsmorgonen. Därefter kommer platsen att spärras av för teknisk undersökning.

Ärendet rubriceras som grov mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.