Brandmannen slår ner den berusade mannen med knytnävsslag, efter att mannen uppträtt hotfullt. Foto: Mikael NilssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Se när brandmannen slår ner hotfull angripare

Uppdaterad
Publicerad

När räddningstjänsten dröjde rann sinnet över på en berusad man i Lund. Han gick till attack mot Räddningstjänstens personal och greps sedan en brandman slagit ner honom med ett knytnävsslag.

Branden på Sven Tveskäggs gränd på Linero i Lund krävde stora resurser. Det gjorde att när larmet kom om en containerbrand i ett sophus på Nöbbelövsvägen så var alla styrkor utkommenderade.

En av de boende i närheten av sophuset tyckte att det dröjde för länge innan brandbilarna dök upp. Han var berusad och uppretad. På SVT:s film syns hur mannen, med en spritflaska i ena handen, greppar tag om en brandmans krage med den andra handen och skriker åt honom.

Knytnävsslag

Bråket trappas upp och till slut slår brandmannen ner den berusade mannen med knytnävsslag. Under bråket anropar brandmannen polis till platsen.

– Det är bedrövligt att vi blir attackerade. Jag förstår att situationen upplevdes som hotfull och den här mannen hindrade insatsen, säger Linda Kazmierczak som är förbundsdirektör för Räddningstjänsten Syd.

– Jag vet inte exakt vad som hände kring själva handgemänget, men det är naturligtvis inte bra.

Misstänkt för hot mot tjänsteman

Den berusade mannen omhändertogs först för fylleri, men greps senare av polis. Han släpptes senare, men är misstänkt för hot mot tjänsteman.

Polisen har också upprättat en anmälan mot den brandman som slog ner den berusade mannen.

– Brottsrubriceringen är uppskjuten i väntan på utredning. Vi har bland annat beslutat att ta en film i beslag och vi vill titta på den först, säger Cecilia Qvarnström, inre befäl vid polisen i Lund.

Visade filmen för chefen

Senare under tisdagen visade SVT fotograf Mikael Nilssons film för Linda Kazmierczak, förbundsdirektör för Räddningstjänsten Syd.

– Handgemänget och brandmannens agerande är inte alls bra, men det framgår också med all önskvärd tydlighet att han blir oerhört ansatt och hotad, säger Kazmierczak.

Brandmannen togs i natt ur tjänst. Enligt Linda Kazmierczak ska räddningstjänsten göra en egen utredning av händelsen och dessutom avvakta polisutredningen.

Under de första samtalen med brandmannen har han uppgett att han agerade som han gjorde när den berusade mannen började attackera hans kollegor.

– Då kände han sig väldigt pressad och kände att det var en nödvärnssituation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer