• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Efter storbranden i Lund – LKF letar boende till evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

Helgens brand i fyravåningshuset i nord-östra Lund var kraftig och huset som består av åtta lägenheter och ett gruppboende fick evakueras. Inga människor kom till skada men huset blev så pass illa skadat att det inte går att bo där.

– Det var på söndagsmorgonen. Min fru väckte mig när det var helt rökfyllt ute på gården. Jag gick ut. Först såg det ok ut. Sedan började det brinna som fan, säger grannen Pavel Gryckiewicz om brandförloppet.

Pavel Gryckiewicz, bor granne med den brandhärjade byggnaden, blev väckt av sin fru tidigt på söndagen när brandröken trängde in i deras sovrum. Foto: Johan Dernelius

Det var en kraftig brand som startade tidigt på söndagsmorgonen. Nu är huset mer eller mindre brandskadat och det lär dröja innan man kan flytta in igen.

– Alla hyresgäster har evakuerats och har fått ett tillfälligt boende. Nu ska vi försöka att hitta nya boende, då det kommer att ta tid med att bygga upp huset igen, säger Gunilla Flygare, som arbetar som affärsutvecklingschef på LKF.

– Nu först ska det göras en teknisk undersökning och sedan blir det ett försäkringsärende, men vi arbetar så snabbt som möjligt att återuppbygga huset, säger Gunilla Flygare på LKF AB. Foto: Johan Dernelius

Områdets värmepanna kan ha klarat sig.

”Kommer ta 6-12 månader att återuppbygga”

När vi besöker brandplatsen vittnar brandskadorna och en stor mängd brandskadat material uppblandat med personliga tillhörigheter att branden var omfattande.

Efter en stund kommer ett gäng VVS tekniker från LKF och kommunen för att inspektera områdets värmepanna, som tydligen ligger placerad i källarplan och enligt teknikerna indikerar den att allting fungerar som vanligt.

– Svårt att säga hur lång tid återuppbyggnaden kommer att ta, men att vår bedömning nu är att det kommer att ta 6-12 månader. Det är först när vi har gjort en teknisk besiktning av byggnaden som vi vet hur pass skadad byggnaden är och hur lång tid det kommer att ta att återställa den, säger Håkan Nilsson, fastighetschef på LKF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer