”Stort och ogenomtänkt”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen visade Region Skåne upp det totalrenoverade och nya psykiatrihuset i Lund. Men från patienthåll kommer nu kritik om att huset är ogenomtänkt och att man inte fått vara med och påverka den framtida vården.

Efter 144 år lämnar psykiatrin St Larsområdet, där den tidigare huserade. Efter tillbygnaden är det nya huset 30 000 kvadratmeter stort och rymmer 107 vårdplatser.

I det nya huset kommer bland annat får alla inneliggande patienter få enkelrum med egen dusch och toalett.

Här ska 350 patienter, både inom den öppna och slutna vården, tas emot varje dag.

-Symboliskt är det viktigt, eftersom det betyder att vi tar steget in i framtiden, Man känner att man får vistas i en miljö som är fin och bra och påkostad, och det blir inte lika undanskymt som St Lars, säger P-O Sjöholm, förvaltningschef på Region Skåne.

Ambitionen har varit att bygga ett modernt, ljust och klimatsmart hus med gröna innergårdar. Men flytten från St Lars och placeringen av huset har varit omstridd. Nu kommer också kritik från patientföreningar som känner sig överkörda av regionen.

-Vi hade förhoppningar om att vi som berörda organisationer skulle få vara med mera, säger Per G Torell, ordförande Schizofreniförbundet.

Pontus Eriksson, ordförande Attention Lund, ycker att huset i sig är för stort.

-Och interiören är ogenomtänkt.

Men förvaltningschefen håller inte med.

-Jag tycker det har funnits en dialog. Vi har lyssnat på patienterna och de har haft inflytande, säger P-O Sjöholm,

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.