Nu öppnar yttrandefrihetsbiblioteket i Malmö Foto: Carl Magnus Lindström

Förbjudna böcker kommer till Malmö – Dawit Isaak-biblioteket invigs

Uppdaterad
Publicerad

Nu invigs det nya yttrandefrihetsbiblioteket – Dawit Isaak-biblioteket i Malmö. Här finns 1 600 titlar.

Alla böcker har en sak gemensamt: De borde inte få läsas, tycker någon.

Alla böcker som har samlats här har förbjudits, bränts eller censurerats i olika delar av världen. Författarna har tystats, fängslat eller tvingats i exil. 

Biblioteket kommer att finnas på Malmö Stadsarkiv.

– I biblioteket kommer vi att ha 1 600 böcker. Hälften är kontextlitteratur som förklarar världen och hälften är förbjudna böcker eller farlig kultur. Det kan vara vad som helst, regimkritik eller religionskritik. Någon har någon gång velat att andra människor inte ska läsa dem, säger bibliotekarien Ulrika Ahlberg och nämner som exempel Da Vinci-koden där Jesus har ett förhållande med en kvinna och får ett barn.

Fängslad i Eritrea

Biblioteket, som döpts efter den svenska journalisten som är fängslad i Eritrea, ger alla en möjlighet att komma åt och läsa litteratur som är förbjuden.

– Det är en lysande idé, inte bara för att biblioteket som samlar böcker av förföljda författare och författare i farozon, utan också för att det har Dawit Isaaks namn. Det kan leda till att fler tar reda på vem han är och hans bidrag till yttrandefriheten, säger Jude Dibia, projektledare på Fristadsforum Malmö.

Ett längre reportage om Dawit Isaac-biblioteket sänds i programmet Sverige! på lördag klockan 19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.