Foto: Privat och TT

Förbud mot raketer kommer dröja

Uppdaterad
Publicerad

Efter ständiga skador och problem med fyrverkerier under nyårsfirandet, har myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beslutat att det ska krävas tillstånd för att skjuta raketer. Men förbjudet dröjer, inte förrän mitten av 2019 kommer de nya reglerna träda i kraft.

Drygt hälften av alla personskador vid varje nyårsafton orsakas av fyrverkerier. På flera håll i landet blev nyårsfirandet stökigt på grund av raketer. Filmer från Möllevångstorget i Malmö visar på hur raketer sköts okontrollerat mot människor och byggnader.

Redan ett par dagar in på det nya året föreslog SFB, Sveriges Fyrverkeribranschförbund, självmant att fyrverkerier av raket-typ borde sluta säljas. Det vill säga pjäser på en pinne som flyger iväg med hjälp av en inbyggd drivladdning för att sedan explodera högt upp i luften.

– Vi vill inte att fler människor ska skadas och det är svårt att hantera de här klassiska raketerna. Efter att Norge förbjöd raketer för snart tio år sedan gick olycksstatistiken ner med två tredjedelar bara första året, säger Erik Nilsson, ordförande SFB.

Tillstånd för att få skjuta raketer

Efter de kaotiska bilderna från Möllevångstorget i Malmö kommer polisen ha hög polisnärvaro på torget men även på platser där det rör sig mycket folk under nyårsfirandet.

– Där vi misstänker att det kan finnas ordningsstörningar kommer vi se till att vara plats, säger Lars Förstell, presskommunikatör vid polisen i Malmö.

Nu har MSB beslutat att det ska krävas ett speciellt tillstånd för att få skjuta raketer. För att få tillstånd behöver man genomgå en utbildning som är godkänd av myndigheten. Men de nya reglerna ska inte träda i kraft förrän mitten av 2019.

Shulin Nie, explosiv expert på MSB, menar att det finns två anledningar till det. Dels tar det normalt ett år för en myndighet att införa en ny regel och dels måste branschen få tid att anpassa sig genom att sälja ut sina lager.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.