Ett stycke höganrikat uran. Foto: USA:s energidepartement

Förbud mot uranbrytning på gång

Uppdaterad
Publicerad

Det blir från och med första augusti förbjudet att leta efter och bryta uran i Sverige. Det innebär en delseger för de markägare och lantbrukare på Österlen som i flera år har kämpat för detta.

Många röster har genom åren höjts för att den svenska minerallagen ska ändras så att kommunerna får ett större inflytande och kan säga nej till bland annat miljöfarlig brytning av alunskiffer. Markägare och lantbrukare krävde i våras ett  kommunalt veto mot uranutvinning, även när uran är en biprodukt, som i till exempel alunskiffer.

I Sverige kan den som har förutsättningar att undersöka eller bryta en mineralfyndighet beviljas tillstånd att göra så enligt minerallagen, oavsett vem som äger marken.

– Jag anser att minerallagen är felaktig, säger Carl Piper, jordbrukare och initiativtagare till kommunuppropet för ett kommunalt veto mot prospektering i alunskiffer.

Carl Piper är greve och markägare på Österlen. Foto: Bernard Mikulic

Nu ändras minerallagens lista över koncessionsmineraler, det vill säga mineraler som anses särskilt nödvändiga för samhället. Från och med första augusti finns inte längre uran med på listan. Det innebär att företag inte kan söker undersökningstillstånd eller bearbetningskoncession för uranbrytning i Sverige.

Ville leta efter uran

Det brittiska företaget Scandivanadium Ltd, som i sommar har sökt och fått tillstånd att leta efter mineraler på Österlen, hade i sin ursprungliga ansökan med uran. Sedan skickade de in en justerad ansökningsblankett och enligt deras svenska konsult Amanda Scott på Scott Geological AB i Malå, är det i första hand vanadin, ett grunddämne som används vid tillverkning av batterier, som de hoppas på att hitta i alunskiffer i Skåne.

Företaget måste presentera en arbetsplan för det fortsatta arbetet. Länsstyrelsen i Skåne, LRF och flera markägare har deklarerat att de motsätter sig sig all exploatering av mineraler på Österlen.

– Det är inte rimligt att ge tillstånd för projektering. Jag ser det som en markering och att det kommer ett påhäng, säger Carl Piper.

Han får medhåll av Moder Christa på Mariavalls kloster, som ligger i närheten av Fågeltofta där Scandivanadium Ltd vill leta efter bland annat vanadin.

Moder Christa Foto: Bernard Mikulic

– Det kommer att bli en stor åverkan. Jag hoppas att våra protester kommer att hjälpa så planerna inte sätts i verket, säger Moder Christa.

Uranmalm från en gruva i Tjeckien. Bilden är från 2011. Foto: TT/Petr David Josek

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.