Ett informationsmöte på hölls Christinehofs slott på torsdagskvällen. Foto: Bernard MikulicVisa alla (4)
Visa alla (4)

Markägare och politiker eniga – vill inte ha gruvor på Österlen

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen hölls ett möte efter att ett företag fått klartecken att gräva efter mineraler på Österlen.

– Vi har inte accepterat det tidigare och vi tänker inte göra det nu heller därför att här är så många värden som är viktiga för bygden och för människorna som bor här.

Det säger Carl Piper, markägare på Österlen och en av initativtagarna till ett informationsmöte på Christinehofs slott på torsdagskvällen.

I panelen sitter politikerna från Simrishamn och Tomelilla, kommuner som berörs om det brittiska företaget Scandivanadium Ltd får gräva efter mineraler på Österlen. Företaget har ansökt om undersökningstillstånd på ett tiotal platser och hittills fått klartecken inom två områden, Virrestad och Killeröd.

Carl Piper är greve och markägare på Österlen. Foto: Bernard Mikulic

– Vi lever mycket på jordbruk, skogsbruk och turism och här har människor hittat en plats de vill bo på, säger Carl Piper.

Samtliga partiföreträdare eniga

Han har varit med och protesterat flera gånger tidigare då företag har velat gräva upp mineraler och borra efter olja på Österlen. Flera av besökarna på mötet har tidigare också tillhört protestanterna, bland dem systrarna på Mariavall.

– Hela Österlen kommer att förändras om de får tillstånd att bryta vanadin, säger moder Christa.

Hon befarar att det blir stor inverkan på naturen och grundvattnet i Fågeltofta, där klostret ligger och där Scandivanadium Ltd vill leta efter grundämnet vanadin, som används vid tillverkning av batterier.

– Jag hoppas att vi kan stoppa dem, säger moder Christa.

– Hela Österlen kommer att förändras om de får tillstånd att bryta vanadin, säger moder Christa från klostret Mariavall. Foto: Bernard Mikulic

Elsie och Bertil Persson har lämnat över gården till sonen som bor i Virrestad, ett av de områden som finns med i det brittiska företagets ansökan till Bergsstaten.

– Vi är oroliga för att vi ska ha gruvdrift på Österlen som inte hör hemma här, säger Bertil Persson.

Samtliga partiföreträdare i panelen var eniga om att de inte vill ha några gruvor på Österlen och att minerallagen från 1991 måste skrivas om.

Elsie och Bertil Perssons son har tagit över deras gård i Virrestad, ett av de områden som finns med i det brittiska företagets ansökan till Bergsstaten. Foto: Bernard Mikulic

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer