Foto: Patrik Cegrini/SVT

Fullt på intensivvården i Lund

Uppdaterad
Publicerad

För en dryg månad sedan besökte SVT intensivvårdsavdelningen i Lund. Då var 21 covid-patienter inlagda på en skånsk intensivvårdsavdelning. Efter julhelgen har siffran stigit till 51 patienter.

– Innan kunde man ändå andas lite, men idag är det ett så högt tryck hela hela tiden, säger undersköterskan Mona Jönsson.

Under måndagen ligger 19 personer i respiratorer på intensivvårdsavdelningen i Lund.

– Det var en väldigt snabb uppgång som kom nu. Det kommer in nya patienter dagligen till oss, säger Wilhelm Wallquist som är överläkare på IVA.

De försöker undvika att ge patienter intensivvård i största möjliga utsträckning men de som väl hamnar där stannar en längre period. Inflödet är därför större än utflödet. När SVT Nyheter Skåne är på besök strax före jul möter vi återigen undersköterskan Mona Jönsson.

– Samtidigt som jag känner att vi har glädjen kvar så känner vi maktlöshet eftersom vi inte ser ljuset i tunneln, för vi vet ju inte hur länge detta mörker kommer att pågå, säger undersköterskan Mona Jönsson.

20-åringar intensivvårdas

Tidigare under hösten var den yngsta patienten på avdelningen 35 år men nu har personer i 20-årsåldern också vårdats på avdelningen. Den enda åldersgruppen de inte har vårdat på avdelningen är barn.

– Jag tror inte folk förstår hur sjuk man kan bli av det här, även om man är ung. Jag skulle vilja att folk kom och kollade. Även om man inte blir så sjuk själv kan man genom att sprida smitta kan man ju riskera andras liv, säger Wallquist.

Rädda att det fortsätter

Personalen på avdelningen jobbar övertid varje vecka, de hinner inte ta rast och de är rädda för att inte klara det hur länge som helst. De är också rädda att folk inte håller tillräckligt med avstånd.

– Vi vill hålla ihop och när det är jul vill man ännu mer träffas. Det finns jättetydliga restriktioner men jag är rädd för att man inte följer dem, säger Mona Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.