Fler kontainrar och soptunnor har inte hindrat folk från att skräpa ner naturen. Foto: TT.

Stora mängder skräp i Lunds kommun: ”Det är tråkigt att se”

Publicerad

Fler är ute i naturen och det syns inte minst på nedskräpningen.

– Förra sommaren tömde vi soporna på publika ställen en gång i veckan. Men denna sommaren har vi upplevt att bara efter två dagar har vi fulla soptunnor, säger naturvårdsvakten Fredrik Pedersen.

Containrar har placerats ut och antalet soptunnor i kommunen har fördubblats, men trots det slängs mängder av skräp utanför.

– Det är tråkigt att se. En dag fick vår städpersonal ihop 70 kilo skräp på tre timmar vid Dalby naturreservat, säger Fredrik Pedersen, naturvårdsvakt i Lunds kommun.

Kan inte ni från kommunen se till att det finns soptunnor där ni vet att det kommer mycket folk?

Mitt ute i skogen har vi ju inte soptunnor, men om man kan bära med sig grejer dit kan jag lova att man kan bära med sig skräpet tillbaka tills man hittar en soptunna, säger Fredrik Pedersen.

Fler städare

Kommunen har behövt ta in fler städare under sommaren än vanligt, som varje morgon och förmiddag åker runt för att göra rent på publika ytor.

– Själv jobbar jag hela sommaren för att titta till det här. Vi har tagit in åtta, nio extra personer utöver vår ordinarie styrka som vanligtvis är tre, fyra stycken, säger Fredrik Pedersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.