De hjälper ungdomar som skickats utomlands: ”Vi ger dem ett annat fokus på framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Vi i Malmö har dagligen kontakt med ungdomar som har varit eller är på en så kallad ”uppfostringsresa” i föräldrarnas hemland. Under resans gång försöker de bygga en relation för att motivera ungdomarna att vilja förändra sitt liv och följa sina drömmar.

– Vi skickar ner uppgifter, utmaningar, pratar med dem. Allt för att hålla kontakten och få dem att känna sig motiverade, säger en av grundarna Ardijan Selmani.

En kindpuss, en kram – så hälsar alla medlemmar i föreningen Vi på varandra när de kommer in i lokalen i Malmö.

Den ideella föreningen har funnits i några år och har idag uppåt 500 ungdomar som är medlemmar. Tanken är att erbjuda kurser, läxhjälp och aktiviteter, men ledarna återkommer ständigt till målet med att hjälpa ungdomar nå sina drömmar.

– Vi sätter dem i kontakt med rätt personer och skapar en brygga mellan dem och någon som har deras dröm. Det kan vara en advokat eller mästare i boxning, säger Ardijan Selmani som tillsammans med Ibrahim Alsadi grundat föreningen.

”De är rädda att förlora sitt barn”

Ardijan Selmani berättar att de träffat många ungdomar som har skickats iväg till föräldrarnas hemland. Ofta handlar det om att de haft något problem i Sverige, såsom missbruk eller att de rört sig i kriminella kretsar.

– Problemet ligger ofta i att föräldrarna inte vet hur de ska söka hjälp. De är rädda att förlora sitt barn om de gör det och då skickar de hellre hem barnet till släktingar i hemlandet.

Resan är bra för några

Via föreningen har Ardijan Selmani haft kontakt med flera ungdomar både innan, under och efter deras vistelse i föräldrarnas hemländer. Tanken har varit att kunna nå dem och motivera dem till att förändra sitt liv när de väl kommer tillbaka. Men också att bara finnas där, som stöd, utan att döma.

– För vissa har det inte alls gått bra, det har eskalerat. Men vissa har visat framfötterna och visat sig vara extremt duktiga. När de kommer tillbaka har de börjat umgås med människor här i föreningen, folk som har drömmar och mål. Då får de ett annat fokus på framtiden, säger han.

I klippet kan du höra mer om hur föreningen haft kontakt med ungdomar som skickats iväg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.