Två somaliska föreningar och en palestinsk har gått samman för att nattvandra i Rosengård. Foto: Kenneth Sundin/SVT

Föreningar vandrar för trygghet i Rosengård

Uppdaterad
Publicerad

Våld och skjutningar har den senaste tiden gjort många boende på Rosengård otrygga efter mörkrets inbrott. Därför har frivilliga nattvandringar dragits igång en kväll i veckan. SVT Nyheter Skåne följde i fredags med på den 20:e vandringen i ordningen.

Samlingen skedde i Somaliska fredsföreningens källarlokal, bara ett stenkast från den plats där en 16-årige Ahmed Obaid sköts ihjäl för några veckor sedan.

– En del tror att vi är civilpoliser men vi säger ”no, det är vi inte”. Ingen litar på polisen här, säger Balquisha Abdi, en av 20-talet nattvandrare denna kväll.

Två timmars vandring

Efter tio minuters uppvärmning och prat, började den två timmar långa vandringen vid 19-tiden, från Rosengårds miljonprogram till villorna i gamla Rosengård och tillbaka igen.

– Jag har bott här i 25 år. Det har funnits flera varianter på nattvandringar, men detta har startat på egen hand och det tycker jag är bra, säger Abdullah Maxamed, som vi möter.

Inspirerar andra

Balquisha Abdi berättar att många är intresserade av att ansluta sig.

– När de ser oss ute, kommer de fram och frågar när nästa tillfälle är. Sedan finns det andra områden, som Sofielund som också startat en nattvandringsgrupp, så vi har påverkat.

Bakom initiativet i Rosengård står två somaliska föreningar och en palestinsk.

– Det är guld värt för människor som mig som är pensionär. Då vågar man ju gå ut, när man vet att de är i omgivningen, säger Britt Lindström, som bor i gamla Rosengård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.