En kontroll nyligen visade att 28 000 doser inte registrerats i det nationella vaccinationsregistret. Foto: TT

Företag slarvar med vaccinregistrering

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals genomförda vaccinationer i Skåne har inte registrerats, varken till det nationella vaccinationsregistret eller till Skånes interna register. Nu kräver Region Skåne att de företag som fått i uppdrag att utföra vaccinationerna skärper sig, rapporterar Kristianstadsbladet.

Den eftersläpande registreringen kan exempelvis leda till att färdigvaccinerade personer inte får in uppgifterna i sina covidbevis och därmed kan hindras från att resa. En kontroll nyligen visade att 28 000 doser inte registrerats i det nationella vaccinationsregistret. 

Statistiken blir därmed missvisande, påpekar regionledningen i ett brev till de privata vaccinatörerna. ”Om doserna ges men inte registreras, så ger statistiken en felaktig bild av hur vaccinationsarbetet fungerar i Skåne och blir svår att använda för att leda, styra och följa upp vaccinationerna”, skriver regionrådet Gilbert Tribo (L) och hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom. Följden för dem som inte registrerar löpande kan bli uteblivna vaccinleveranser. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.