Se anteckningarna från Vipeholmsanstalten från 40-talet, där det går att läsa att patienter svältes ihjäl under förklaringen att det var ”vanvettigt att förlänga deras liv”. Foto: TT

Intagna på Vipeholm svältes ihjäl – noterades som ”passiv dödshjälp”

Publicerad

I en ny bok beskriver journalisten och författaren Thomas Kanger förhållandena på Vipeholmssjukhuset i Lund. Han menar att han har bevis för att de på 40-talet ägnade sig åt passiv dödshjälp på anstalten.

I boken Idiotanstalten har Kanger gått igenom dagboksanteckningar som chefsläkaren Hugo Fröderberg skrivit: ”Vanvettigt att förlänga deras liv så att de blir fler och fler – passiv  eutanasi är berättigad. Ingen sörjer dem.”

– Det griper mig. Jag ser dessa fullständigt rättslösa, hjälplösa människor som behandlas på det här sättet, man låter dem dö utan att lyfta ett finger, säger Thomas Kanger.

Andra experiment

Det var också på Vipeholmsanstalten som det mer kända ”kariesexprimentet” gjordes. Där undersökte de om tänderna blev dåliga när patienterna fick äta mängder av choklad och kola. Tänderna tog skada. Människorna på anstalten offrades för bättre tandhälsa utanför murarna.

– Men det pågick också flera andra experiment, säger Thomas Kanger.

Han berättar att man till exempel kastrerade homosexuella patienter och gav patienter mediciner som inte provats ut på människor innan, resultatet rapporterades sedan till tillverkaren om vad som hänt.

– Patienterna användes som försökskaniner i väldigt stor utsträckning, säger Thomas Kanger.

Ett längre reportage om Vipeholmsanstalten sänds i programmet Sverige! den 13 november klockan 19:00 på  SVT 1. Programmet går att se i SVT Play redan nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.