Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För att Skåne ska bli mer självförsörjande på el planerar man nu en miljardinvestering i Kraftvärmeverket i Örtofta. Foto: Johanna Holstein

Miljardsatsning på kraftvärme i Örtofta ska mildra elbristen i Skåne

Publicerad

I dagarna tog Kraftringen beslutet att investera i en ny anläggning för kraftvärme för att kunna få Skåne mer självförsörjande på el. En investering på upp emot 2,5 miljarder som skulle innebära en fördubbling av produktionen i Örtofta utanför Eslöv.

Det formella beslutet för investeringen tas 2024 och byggnationen beräknas starta därefter. Men innan ett första spadtag kan tas så måste man få tillstånd hos mark- och miljödomstolen.

– Vår ambition är att vi ska vara i drift 2028, säger Kraftringens vd Sezgin Kadir.

– Det är en satsning på upp emot 2,5 miljarder kronor, säger han.

Motsvarar effektbehovet i Lomma och Hörby

I nuläget producerar kraftvärmeverket el som motsvarar hela Eslövs behov. Målet med utbyggnaden är att fördubbla det.

– En kall vintermorgon ska vi kunna trycka på knappen och producera 40-45 megawatt eleffekt. Det motsvarar effektbehovet i Lomma och Hörby, säger Fredrick Fackler som är affärsområdeschef.

Enligt Kraftringen är själva värmen och elen som produceras i Örtofta ett bra komplement till förnybar energi från sol, vind- och vattenkraft då den är planerbar och inte beroende av väderförhållandena.

Fossilfritt men inte koldioxidfritt

För några år sedan beslutade man att sluta elda med torv – ett material som vid eldning släpper ut fossil koldioxid. Nu är energin som produceras i Örtofta helt fossilfri och kommer från förbränning av träspill från skog- och byggindustrin. Men det finns fortfarande ett utsläpp av växthusgaser.

– Självklart uppstår det utsläpp när man förbränner även biogena råvaror men det här är ett cirkulärt system då vi använder oss av spill från skogen som sedan växer upp igen.

Hur mycket koldioxid släpper man ut per år?

– Vi har ett utsläpp på 10-12 000 ton koldioxid per år i nuläget men målet är att vara helt neutrala i framtiden, säger Sezgin Kadir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.