Foto: Jessica Bloem

Tågförseningar efter IT-problem

Uppdaterad
Publicerad

Tågtrafiken drogs med förseningar under onsdagen efter ett it-tekniskt fel hos Trafikverket. Nu utreder de om det var en överbelastningsattack som orsakade felet.

Trafikverket säger nu att det var en överbelastning som gjorde att delar av myndighetens IT-system gick ner i natt men om det var en medveten överbelastningsattack mot systemet eller om nånting annat är för tidigt att säga.

Problemen startade vid halv fem tiden på onsdagsmorgonen och drabbade Skånetrafikens resenärer i morgontrafiken.

– Vi har varit förskonade med något inställt tåg men annars rullar tågen med mindre och större förseningar, säger Magnus Andersson, verksamhetsjour vid Skånetrafiken.

Trafikverket hade problem med körordrarna som talar om för tågen när de ska köra.

– Nu kör vi manuellt, då tar det längre tid att trafikleda tågen och det gör att det blir förseningar, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Orsaken till felet är inte känt.

– Vi har varit bekymrade men hittills har våra operatörer löst problemet med manuella rutiner, vilket gör allt mer tungarbetet, och det kommer inte att hålla i längden men som sagt för närvarande löser de det, säger Magnus Andersson.

Problemet upptäcktes tidigt på morgonen och störningarna medförde försenade tågavgångar och inställda tåg, enligt SJ.

– Det gäller i stort sett hela landet. Det är de indikationer vi har just nu, säger Bengt Olsson.

Tågresenärer uppmanas hålla koll på respektive järnvägsoperatörs hemsida för information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.