De döda igelkottarna måste hanteras med handskar på uppmanar Maria Hansson, från centrum för miljö- och klimatvetenskap vid Lunds universitet. Foto: Winnie Gravlund/SVT

Forskare efterlyser döda igelkottar

Uppdaterad
Publicerad

Igelkottar rör sig mellan trädgårdar och äter olika organismer. Finns det miljöföroreningar där så hittar forskarna det i deras taggar och vävnader. Nu vill forskarna samla in fler igelkottar som dödats i trafiken i Lund.

Maria Hansson, från centrum för miljö- och klimatvetenskap vid Lunds universitet, står böjd över en överkörd och väldigt platt igelkott och rör varligt taggarna.

Den är en del av hennes forskningsprojekt som handlar om kemikaliebelastning i trädgårdsmiljö.

– Igelkottarna vandrar mellan olika trädgårdar i Lund och äter olika organismer. Då får de också i sig olika kemikalier. Och det är samma ämnen som vi människor utsätts för, säger hon.

Behövs fler igelkottar att forska på

Den rödlistade igelkotten ska nu få forskningens hjälp att överleva som art – men ytterst handlar projektet om hur vi  människor påverkas. Medicinska experter är  därför också knutna till forskargruppen.

Men det behövs fler igelkottar för att forskningen ska lyckas nå målet. Därför efterlyser nu Maria Hansson igelkottar som dödats i trafiken i Lund.

– Vi hoppas att människor som hittar överkörda igelkottar på vägarna plockar upp dem och lämnar in dem till oss, säger Maria Hansson.

Se upp för vassa taggar

Och höjer ett varningens finger för vassa taggar.

– Använd alltid handskar och helst en spade när ni plockar upp dem och lägg dem sedan omedelbart i en påse som sen ska förvaras kallt.

I klippet ovan undersöker Maria Hansson den överkörda igelkotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.