Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det går att vända ett rykte om man arbetar tillsammans och har en gemensam vision”, säger Laid Bouakaz, forskare vid Malmö universitet. Foto: Fanny Berg

Skolforskare: ”Elever vill leva upp till det dåliga ryktet”

Uppdaterad
Publicerad

För att vända en skolas rykte krävs engagemang från flera håll. En skola med ett dåligt rykte kan påverka elevernas beteende.
– Eleverna vill leva upp till det dåliga ryktet och ”leka tuffa”, säger Laid Bouakaz, pedagogikforskare vid Malmö universitet.

Laid Bouakaz är universitetslektor på Malmö universitet och har forskat på ämnet skolframgång.

– All forskning visar att man kan lyckas att vända ett dåligt rykte om skolan arbetar tillsammans med föräldrar, föreningar och andra myndigheter. Det handlar om en gemensam vision, säger han.

Han menar också att eleverna på en skola med dåligt rykte kan påverkas.

– Elever vill leva upp till ryktet och slutar bry sig om betyg och liknande. Det leder i sin tur att de får problem med kunskapsinhämtningen.

En synlig rektor

Hur viktigt är ledarskapet för att förändra en skola?

– Det är viktigt att det finns en rektor med en vision och med ett stort hjärta. En rektor bör också vara synlig bland eleverna och vilja förändra på plats, säger han.

Laid Bouakaz menar också att relationerna på skolan är av vikt för att skapa förändring.

– Det är a och o för skolutveckling. Det handlar om relationer mellan rektorer, lärare, föräldrar och elever. Och det är viktigt att man tillsammans arbetar för att ta reda på var ryktena finns och hur man kan sätta stopp för dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer